Tärkeä tiedote   |  14.03.2024  Rikkivaseliinivoidetta syyhyn hoitoon valmistavat apteekit

‹ Takaisin

  |  23.06.2020   |  UUTISPALVELU DUODECIM   |  ISTOCKPHOTO

Aikuisen akne voi liittyä epäterveelliseen ruokavalioon

Tuoreen tutkimuksen mukaan paljon rasvaisia ja sokeria sisältäviä ruokia suosivat potivat aikuisiän aknea 54 prosenttia todennäköisemmin kuin terveellisempää ruokavaliota noudattavat.

,

Rasvaa, sokeria ja maitotuotteita paljon syövät näyttäisivät olevan muita alttiimpia aikuisiän aknelle, ranskalaistutkimus osoittaa. Tutkimus julkaistiin JAMA Dermatology -lehdessä.

Tutkimukseen osallistui 24 000 keskimäärin 57-vuotiasta ranskalaista, joista 46 prosentilla oli tai oli ollut aikuisiän akne.

Paljon rasvaisia ja sokeria sisältäviä ruokia suosivat potivat aikuisiän aknea 54 prosenttia todennäköisemmin kuin terveellisempää ruokavaliota noudattavat, tulokset osoittivat. Myös maito ja sokerilla makeutetut juomat liittyivät suurempaan aknen todennäköisyyteen senkin jälkeen, kun analyysissa huomioitiin osallistujien ikä, sukupuoli, tupakointi, fyysinen aktiivisuus, koulutustaso ja ruokavalion energiamäärä.

Ranskalaisten havainnot olisi hyvä varmistaa lisätutkimuksissa, mutta ne viittaavat länsimaisen ruokavalion epäterveellisten piirteiden edistävän aikuisiän aknea. Akneoireista kärsivät saattaisivatkin saada lievitystä vaivaansa vähentämällä rasvan, sokerin ja maidon kulutusta