Tärkeä tiedote   |  14.03.2024  Rikkivaseliinivoidetta syyhyn hoitoon valmistavat apteekit

‹ Takaisin

  |  19.07.2017

Aivoinfarktiriski pienenee statiineilla oli eteisvärinää tai ei

Olennaista on se, miten hyvin lääkitystä noudattaa.

,

Kolesterolia alentavat statiinilääkkeet ehkäisevät uusia aivoinfarkteja riippumatta siitä poteeko potilas eteisvärinä-rytmihäiriötä vai ei.

Olennaista on se, miten hyvin lääkitystä noudattaa, tuore tutkimus osoittaa.

Tutkimus julkaistiin Stroke-lehdessä ja siihen osallistui runsaat 6 100 aivoinfarktipotilasta, joista joka viides sairasti eteisvärinää.

Potilaat saivat statiinilääkkeitä uusien aivoinfarktien ehkäisyyn.

Potilaita seurattiin kolmen vuoden ajan, ja tuona aikana aivoinfarktien riski havaittiin sitä pienemmäksi mitä paremmin potilas noudatti lääkitystään.

Tämä havaittiin sekä eteisvärinää sairastavilla että muilla potilailla riippumatta iästä, mahdollisista muista sairauksista, sukupuolesta ja etnisestä taustasta.

Tulokset olisi hyvä varmistaa lisätutkimuksissa, mutta ne viittaavat siihen, että statiineja kannattaa käyttää aivoinfarktien uusiutumisen ehkäisyssä riippumatta siitä onko potilaalla eteisvärinää vai ei.

Eteisvärinä on yleisin rytmihäiriöistä, ja sitä potee joka kymmenes yli 65-vuotias. Eteisvärinä suurentaa varsinkin aivoverenkiertohäiriöiden vaaraa ja aiheuttaa mm. sydämen tykytystä, hengenahdistusta ja väsymystä.

Aivoinfarktiin sairastuu vuosittain noin 17 000 suomalaista.

UUTISPALVELU DUODECIM