Tärkeä tiedote   |  14.03.2024  Rikkivaseliinivoidetta syyhyn hoitoon valmistavat apteekit

‹ Takaisin

  |  12.02.2020   |  UUTISPALVELU DUODECIM   |  INGIMAGE

Alkoholi ja tupakka raskauden aikana merkittäviä kätkytkuoleman riskitekijöitä

Raskauden aikana tupakoiminen viisinkertaistaa ja alkoholin käyttö nelinkertaistaa kätkytkuoleman riskin. Jos odottava äiti sekä tupakoi että juo, riski kätkytkuolemaan on peräti kaksitoista kertaa suurempi kuin juomattomilla ja polttamattomilla äideillä.

,

Raskauden aikana tupakointia ja alkoholin käyttöä jatkavat naiset suurentavat lapsensa riskiä menehtyä kätkytkuolemaan. Riskit näkyvät, jos tupakointia ja alkoholin käyttöä ei lopeta viimeistään ensimmäisen raskauskolmanneksen aikana.

Tiedot käyvät ilmi tutkimuksesta, jossa 12 000 äitiä ja raskautta seurattiin vuosina 2007–2015. Mukaan tutkimukseen värvättiin Etelä-Afrikasta ja Yhdysvalloista naisia, jotka elivät seuduilla, joissa raskaudenaikainen alkoholin käyttö ja kätkytkuolemat olivat yleisiä.

Tulosten perusteella raskauden aikana tupakoiminen liittyi viisinkertaiseen ja alkoholin käyttö nelinkertaiseen kätkytkuoleman riskiin, mutta riski oli vielä suurempi, jos äiti sekä tupakoi että joi. Tällöin kätkytkuoleman riski oli peräti kaksitoista kertaa suurempi kuin naisilla, jotka olivat raittiita ja savuttomia raskauden ajan tai lopettivat tupakoinnin ja alkoholin käytön raskauden alkuvaiheissa. Syntymää seuraavan vuoden aikana todettiin yhteensä 28 kätkytkuolemaa.

Kätkytkuolema tarkoittaa terveenä pidetyn vauvan äkillistä ja selittämätöntä kuolemaa. Niiden perimmäistä syytä ei tiedetä, mutta mm. aivojen serotoniinin puutetta on epäilty. Kätkytkuoleman vaaraa voi pienentää nukuttamalla vauva selällään. Vatsalleen nukuttamista tulisi välttää. Suomessa sattuu vuosittain noin parikymmentä kätkytkuolemaa.

Valistuksesta huolimatta joka seitsemäs suomalaisnainen tupakoi raskauden aikana. Heistä valtaosa tupakoi koko raskausajan. Tupakka- ja alkoholialtistus on lukuisilla tavoin haitallista sikiön kehitykselle ja lapsen myöhemmälle terveydelle.

Uutispalvelu Duodecim