Tärkeä tiedote   |  14.03.2024  Rikkivaseliinivoidetta syyhyn hoitoon valmistavat apteekit

‹ Takaisin

  |  25.05.2018

Alkoholin haitat saa jo riskirajoja vähäisemmällä käytöllä

Uusien tutkimustulosten perusteella alkoholin käytön riskirajoja kannattaisi laskea.

,

Brittiläisessä lääketieteen aikakauslehdessä Lancetissa julkaistun selvityksen mukaan viikkoraja kulkee suurin piirtein kahdeksassa alkoholiannoksessa, kun Suomessa korkean riskin rajana pidetään naisilla 12–16 ja miehillä 23–24 alkoholiannosta viikossa.

Tulokset perustuvat mittavaan 83 tutkimuksen ja 600 000 alkoholia käyttävän aikuisen tietojen analyysiin. Tiedoista selvisi, että riski menehtyä tutkimusten seurantojen aikana suureni tasaisesti alkoholin käytön lisääntyessä, mutta pienimmillään riski oli alle kahdeksan alkoholiannoksen viikkokulutuksella. Poikkeuksen muodostivat sydäninfarktit, joiden riski pieneni alkoholin käytön kasvaessa.

Aivoverenkiertohäiriöiden, sepelvaltimotaudin, sydämen vajaatoiminnan, kohtalokkaan verenpainetaudin ja aortan laajentuman kohdalla riski suureni jo vähäisellä alkoholin kulutuksella. 8–16 alkoholiannosta viikossa juovan eliniänodote oli nelikymppisenä puoli vuotta lyhempi kuin korkeintaan kahdeksan annosta juovalla. 16–29 annosta juovan eliniänodote oli alle kahdeksan annosta nauttiviin verrattuna 1–2 vuotta pienempi. Tätä enemmän juovien eliniänodote oli puolestaan 4–5 vuotta alhaisempi.

Tulokset viittaavat merkittävien terveyshaittojen kehittyvän jo nykyisiä riskirajoja vähäisemmällä kulutuksella, ja tämän vuoksi rajoja kannattaisi todennäköisesti entisestään laskea.

Lähde: Uutispalvelu Duodecim, julkaistu Terveydeksi! 2/2018

Lisää tietoa

Humala haihtuu huomattavasti nopeammin kuin alkoholi palaa. Veren alkoholipitoisuuden voi arvioida sukupuolen, painon, juodun alkoholimäärän ja juomisen aloituksesta kuluneen ajan perusteella.