‹ Takaisin

  |  04.08.2021   |  UUTISPALVELU DUODECIM   |  ISTOCKPHOTO

Allerginen reaktio koronarokotteeseen ei este toiselle rokotukselle

Ensimmäisestä koronarokotuksesta allergisen reaktion saaneet voivat ottaa myös tehosterokotteen, osoittaa tuore yhdysvaltalaistutkimus. Havainnot koskevat mRNA-rokotteita, joita käytetään myös Suomessa.

,

Ensimmäisestä koronarokotuksesta allergisen reaktion saaneet voivat huoletta ottaa myös tehosterokotteen, yhdysvaltalaistutkimus osoittaa. Osa potilaista saa reaktion toisestakin rokotuksesta, mutta ne ovat lieviä.

JAMA Internal Medicinen julkaisemassa tutkimuksessa tarkasteltiin 189 potilasta, joille tuli allerginen reaktio ensimmäisestä mRNA-koronarokotteesta. Anafylaktisen reaktion oli saanut 17 prosenttia osallistujista, mutta valtaosa oireista oli lieviä kuten kutinaa, ihottumaa, punoitusta tai huimausta.

Potilaista 159 otti tehosterokotteen, ja he kaikki sietivät sen hyvin, tutkijat havaitsivat. Viidennekselle potilaista toinen rokoteannos aiheutti jonkin verran oireita, mutta ne olivat lieviä ja helpottuivat antihistamiinilääkkeillä.

Havainnot olisi hyvä varmistaa lisätutkimuksissa, mutta ne vahvasti viittaavat siihen, että allerginen reaktio ensimmäiseen rokoteannokseen ei ole este toiselle rokotukselle. Havainnot koskevat mRNA-rokotteita eli Modernan ja Pfizer-BioNTechin rokotteita, joita käytetään myös Suomessa.