Tärkeä tiedote   |  14.03.2024  Rikkivaseliinivoidetta syyhyn hoitoon valmistavat apteekit

‹ Takaisin

  |  03.08.2018

ASA-lääkitys ehkäisee mahasyöpää helikobakteerin häätämisen jälkeen

Tutkimuksen perusteella ASA-lääkkeitä vähintään kerran viikossa käyttävän riski sairastua mahasyöpään oli 70 prosenttia pienempi kuin potilaan, joka ei käyttänyt ASA-lääkkeitä.

,

Helikobakteeri-infektio altistaa mahasyövälle, mutta syöpäriskistä pääsee yleensä eroon häätämällä helikobakteeri lääkityksellä. Tuoreen tutkimuksen perusteella riski pienenee vielä tästäkin, jos häätölääkityksen lisäksi potilas syö aspiriinia tai muita asetyylisalisyylihappoa sisältäviä ASA-lääkkeitä.

Tutkimuksen perusteella ASA-lääkkeitä vähintään kerran viikossa käyttävän riski sairastua mahasyöpään oli 70 prosenttia pienempi kuin potilaan, joka ei käyttänyt ASA-lääkkeitä. Tämä havaittiin runsaan seitsemän seurantavuoden aikana potilailla, joiden helikobakteeri-infektio oli onnistuneesti hoidettu. Vaikutus oli suurin potilailla, jotka käyttivät lääkkeitä päivittäin tai säännöllisesti vähintään viiden vuoden ajan.

Aiemmissa tutkimuksissa ASA-lääkkeiden on osoitettu pienentävän mahasyövän ja mahdollisesti myös paksu- ja peräsuolisyövän riskiä. Tulokset julkaistiin Journal of the National Cancer Institute -lehdessä.

Mahasyöpä on neljänneksi yleisin syöpätauti maailmanlaajuisesti, mutta Suomessa se on vähentynyt viimeisimpien vuosikymmenten aikana rajusti. Suomessa todetaan vuosittain runsaat 600 uutta tapausta. Niistä valtaosa yli 65-vuotiailla.

UUTISPALVELU DUODECIM

Kuva: Ingimage