Tärkeä tiedote   |  14.03.2024  Rikkivaseliinivoidetta syyhyn hoitoon valmistavat apteekit

‹ Takaisin

  |  13.04.2021   |  UUTISPALVELU DUODECIM   |  INGIMAGE

Dementiapotilaan masennus hoituu myös lääkkeettömästi

Tuoreen tutkimuksen perusteella esimerkiksi muisteluterapia, hieronta ja kosketusterapia ovat pelkkää tavanomaista lääkehoitoa tehokkaampia dementikkojen masennusoireiden lievittämisessä.

,

Dementiapotilaan masennusoireita voisi usein hoitaa ilman lääkkeitä. Tuoreen tutkimuksen perusteella osa lääkkeettömistä hoidoista voi olla jopa masennuslääkkeitä tehokkaampia. Tutkimus julkaistiin BMJ-lehdessä.

Tutkimuksessa analysoitiin 256 tutkimuksen ja 28 000 dementiapotilaan tietoja, ja niiden perusteella muun muassa liikunta, muisteluterapia, kognitiivinen stimulaatio, hieronta ja kosketusterapia ja eläinterapia olivat pelkkää tavanomaista dementiahoitoa tehokkaampia masennusoireiden lievittämisessä. Potilaat eivät sairastaneet diagnosoitua vaikea-asteista masennusta.

Kolme hoitoa oli tulosten valossa parempia kuin ainakin osa masennuslääkkeistä. Nämä olivat hieronta ja kosketusterapia, kognitiivinen stimulaatio koliiniesteraasin estäjä -lääkkeillä sekä kognitiivinen stimulaatio yhdistettynä liikuntaan ja sosiaaliseen kanssakäymiseen.

Tulokset viittaavat monien lääkkeettömien hoitojen lievittävän dementiapotilaiden masennusoireita ja osa niistä voi olla masennuslääkkeitä parempia.