Tärkeä tiedote   |  14.03.2024  Rikkivaseliinivoidetta syyhyn hoitoon valmistavat apteekit

‹ Takaisin

  |  24.09.2019   |  UUTISPALVELU DUODECIM   |  INGIMAGE

Diabeteksen yleistyminen hidastunut monissa maissa

Tyypin 2 diabetesta on viime vuosikymmeninä pyritty sinnikkäästi ehkäisemään ja ennaltaehkäisevillä toimilla on ollut vaikutusta. Samaan aikaan kuitenkin diabetespotilaat myös elävät pitempään, joten diabetesta sairastavien määrä on edelleen suuri ja kasvaa edelleen.

,

Maailmanlaajuinen diabetesepidemia saattaa olla hidastumassa ainakin länsimaissa, tuore tutkimus vihjaa. Vaikka uusia tapauksia todetaan aiempaa vähemmän, tyypin 2 diabetesta sairastaa edelleen merkittävä osa väestöstä.

BMJ-lehdessä julkaistut tulokset ovat erittäin mielenkiintoisia, sillä yleensä tutkimuksissa on tarkasteltu diabetespotilaiden lukumäärää ja sen muutoksia. Nyt tehty analyysi kuitenkin keskittyi diabeteksen ilmaantuvuuteen, eli siihen, miten paljon uusia tapauksia todetaan.

Tulosten perusteella uusien tyypin 2 diabetesten määrät kasvoivat suuressa osassa maailmaa vuosien 1990–2005 välillä, mutta tämän jälkeen on tapahtunut selvä muutos. Vuosina 1990–2005 diabetesdiagnoosit yleistyivät 66 prosentissa maista ja pysyivät samoina 32 prosentissa ja laskivat 2 prosentissa. Vuosina 2006–2014 uusien tapausten ilmaantuvuus suureni kuitenkin vain 33 prosentissa ja pieneni 36 prosentissa tarkastelluista maista.

Tyypin 2 diabetesta on viime vuosikymmeninä pyritty sinnikkäästi ehkäisemään, ja nyt julkaistut tulokset viittaavat ennaltaehkäisyn todennäköisesti tehonneen monissa maissa. Myös terveysvalistus ja diabeteksen riskitekijöiden vähentyminen voivat selittää kehitystä, tutkijat kirjoittavat. Samaan aikaan kuitenkin diabetespotilaat myös elävät pitempään, joten diabetesta sairastavien määrä on edelleen suuri ja kasvaa edelleen.

Tulokset perustuvat 47 aikaisemman tutkimuksen aineistoihin ja analyysiin. Tutkimukset oli tehty pääosin Euroopassa ja varakkaissa maissa. Mukana oli myös kaksi suomalaistutkimusta.

Suomalaisista noin 500 000 sairastaa tyypin 2 diabetesta, mutta merkittävä osa heistä ei ole tietoisia taudistaan. Diabetesta ehkäisevät terveelliset elämäntavat, kuten laihduttaminen, liikunnan lisääminen sekä monipuolinen ja runsaasti kuitua sisältävä ruokavalio.