‹ Takaisin

  |  18.08.2021   |  TARU VANHALA   |  INGIMAGE

EHEC-epidemiaepäilyjä eri puolella Suomea

THL on saanut kesän aikana yhdeksän ilmoitusta EHEC-epidemiaepäilyistä eri puolilta Suomea. Henkilöitä, joilla on veriripulia tai vaikean vatsataudin oireita, kehotetaan hakeutumaan lääkärin arvioon.

,

THL on saanut yhdeksän ilmoitusta EHEC-epidemiaepäilyistä eri puolilta Suomea kesä-elokuun aikana. Tapauksia mahdollisesti yhdistävää tartuntalähdettä selvitetään haastattelemalla potilaita, ​sekvensoimalla potilaskantoja ja jäljittämällä haastatteluissa esiin tulleita elintarvikkeita yhteistyössä kuntien viranomaisten ja Ruokaviraston kanssa.

Henkilöitä, joilla on veriripulia tai vaikean vatsataudin oireita, kehotetaan hakeutumaan lääkärin arvioon.

EHEC eli enterohemorraaginen Escherichia coli -bakteeri tarttuu yleensä ihmisen tai naudan ulosteella saastuneista elintarvikkeista. Infektioon tarvittava annos on pieni, joten EHEC tarttuu helposti myös ihmisestä toiseen, jos käsihygienia on puutteellista.

Elintarvikkeista tyypillisiä tartuntalähteitä ovat raaka tai huonosti kypsennetty naudanliha, pastöroimattomat maitotuotteet sekä kuumentamattomana tarjoiltavat vihannekset, salaatit ja idut. Tartunnan voi saada myös juoma- ja uimavedestä.

Hyvä käsi- ja keittiöhygienia ehkäisee tartuntoja

EHEC-bakteeri aiheuttaa paksusuolentulehduksen, jonka yleisimmät oireet ovat voimakkaat vatsan alueen kouristukset ja veriseksi muuttuva ripuli. Alkuvaiheessa voi esiintyä myös oksentelua. Myös oireettomia infektioita esiintyy varsinkin aikuisilla. 

Oireet alkavat yleensä 3-4 päivää tartunnan jälkeen ja kestävät 4-10 päivää. Noin 5-10 prosentilla tartunnan saaneista kehittyy hemolyyttis-ureeminen syndrooma (HUS), mikä voi johtaa munuaisten vajaatoimintaan. 

EHEC-tartuntojen ehkäisemiseksi kannattaa huolehtia hyvästä hygieniasta keittiössä, pestä kuumentamattomana syötävät kasvikset huolellisesti, syödä jauhelihatuotteet kypsennettynä ja välttää pastöroimattomia maitotuotteita. Lisäksi hyvästä käsihygieniasta huolehtiminen estää tartuntojen leviämistä henkilöstä toiseen.

Vuodesta 2016 alkaen tartuntatautirekisteriin on raportoitu vuosittain keskimäärin 200 EHEC-tartuntaa. Tartunnoista yli puolet on peräisin ulkomailta. Vuosina 2001-2020 Suomessa EHEC-tartunnan saaneista kenelläkään ei todettu hemolyyttis-ureemista syndroomaa.