Tärkeä tiedote   |  14.03.2024  Rikkivaseliinivoidetta syyhyn hoitoon valmistavat apteekit

‹ Takaisin

  |  30.03.2016

Ehkäisystä on yhä vääriä uskomuksia

Raskauden ehkäisyyn liittyy edelleen paljon vääriä uskomuksia sekä pelkoja, selviää uudesta raskauden ehkäisyn Käypä hoito -suosituksesta.

Jopa 62 prosentilla on ehkäisyyn liittyviä huolia.

– Hormonaalisten ehkäisymenetelmien haitat on yleisin aihe, josta naiset hakevat lisää tietoa muun muassa keskustelupalstoilta. Naiset usein yliarvioivat hormoniehkäisyn riskejä. Eniten pelätään – aiheettomasti – hormonaalisen ehkäisyn aiheuttavan lapsettomuutta. Hormonaalisen ehkäisyn lopettamisen jälkeen hedelmällisyys palautuu ikää vastaavalle tasolle, sanoo sairaanhoitaja, kätilö, seksuaalineuvoja Eija Väänänen.

Toinen yleinen väärinkäsitys on, että hormoniehkäisyssä tulee pitää taukoja. Jatkuvan ohjeen mukaisen käytön keskeyttäminen tai tauottaminen ei ole tarpeellista. Yhdistelmäehkäisyvalmisteiden käyttöön liittyvä laskimotukosvaara on suurimmillaan heti aloituksen aikana ja myös lyhyenkin tauon (1 kk) jälkeen, joten ohjeesta poikkeava tauottaminen ei ole suositeltavaa.

Usein luullaan, että laskimotukosriski liittyy kaikkiin hormonaalisiin ehkäisyvalmisteisiin, vaikka se koskee ainoastaan yhdistelmäehkäisyvalmisteita. Riski arvioidaan usein korkeammaksi kuin se todellisuudessa on.

Raskaus tai esimerkiksi tupakointi ovat huomattavasti isompia riskejä saada laskimotukos. Tulppariskiä voi pienentää olemalla tupakoimatta, liikkumalla säännöllisesti ja välttämällä ylipainoa.

Turhaan pelätään myös hormonivalmisteiden nostavan painoa tai vaikuttavan mielialaan.

– Hormonaaliset ehkäisyvalmisteet voivat kyllä vaikuttaa mielialaan, mutta vaikutukset ovat yksilöllisiä. Ehkäisyvalmisteet voivat myös parantaa mielialaa ja PMS-oireilua, Väänänen huomauttaa.

JENNI JUNTUNEN