Tärkeä tiedote   |  14.03.2024  Rikkivaseliinivoidetta syyhyn hoitoon valmistavat apteekit

‹ Takaisin

  |  04.01.2018

Eläinproteiineja kannattaa vaihtaa kasviperäisiin - parantaa kolesterolia

Korvaamalla osan päivittäin syödystä lihasta kasviproteiineilla, kuten soijalla, pavuilla tai linsseillä, olisi mahdollista pienentää haitallisen LDL-kolesterolin pitoisuutta.

,

Lihan vähentäminen ja korvaaminen kasviperäisillä proteiineilla voisi auttaa monia kolesterolin hallinnassa.

Vaikutus ei ole suuren suuri, mutta helposti saatavissa. Tieto perustuu 112 aikaisemman tutkimuksen aineistoihin ja niiden uudelleenanalysointiin.

Korvaamalla osan päivittäin syödystä lihasta kasviproteiineilla, kuten soijalla, pavuilla tai linsseillä, olisi mahdollista pienentää haitallisen LDL-kolesterolin pitoisuutta. Sama havaittiin tarkastellessa non-HDL-kolesterolia eli kokonaiskolesterolin ja HDL-kolesterolin pitoisuuksien erotusta sekä apolipoproteiini B:n pitoisuuksia.

Muutos oli pienehkö – noin viisi prosenttia – mutta tutkijoiden mukaan sillä voisi olla väestötasolla nähtäviä vaikutuksia varsinkin maissa, joissa lihaa syödään paljon ja kasviproteiineja vähänlaisesti.

Kolesterolitasojen parantuminen ehkäisisi mm. sydän- ja verisuonitauteja.

Viime vuonna julkaistussa tutkimuksessa eläinproteiinien korvaaminen kasviproteiineilla yhdistettiin myös pitempään elinikään, mutta suurelta osin yhteydet koskivat teollisesti prosessoitua punaista lihaa eli makkaroita ja muita vastaavia.

Teollisesti prosessoidut lihatuotteet on aiemmissa tutkimuksissa yhdistetty mm. suurentuneeseen diabeteksen ja sydänsairauksien vaaraan, mikä voi johtua mm. lihajalosteiden suurista suola- ja nitraattipitoisuuksista. Tavallinen, prosessoimaton punainen liha ei todennäköisesti ole samanlainen riski.

Tutkimus julkaistiin Journal of the American Heart Association -lehdessä.

UUTISPALVELU DUODECIM

Kuva: Ingimage