Tärkeä tiedote   |  14.03.2024  Rikkivaseliinivoidetta syyhyn hoitoon valmistavat apteekit

‹ Takaisin

  |  16.03.2017

Eläinrasvoja paljon syövät mahdollisesti myös diabeteksen vaarassa

Paljon eläinrasvoja ja tyydyttyneitä rasvoja ravinnostaan saavat sairastuvat muita todennäköisemmin sydän- ja verisuonitauteihin, mutta tuoreen tutkimuksen mukaan myös aikuistyypin diabeteksen riski on heillä suurentunut.

Tulokset julkaistiin American Journal of Clinical Nutrition -lehdessä, ja niiden perusteella seurannan aikana paljon tyydyttyneitä rasvoja ja eläinrasvoja syövät sairastuivat diabetekseen noin kaksi kertaa todennäköisemmin kuin osallistujat, joiden ruokavaliossa oli niitä vain vähän. Tämä havaittiin runsaan neljän vuoden seurannan aikana.

Maitotuotteiden osalta tulokset olivat kahtalaisia, sillä runsas juuston ja voin käyttö liittyivät suurentuneeseen sairastumisriskiin, mutta täysrasvaisen jukurtin syöminen puolestaan pienentyneeseen riskiin. Jukurtti on yhdistetty pienentyneeseen diabetesriskiin aiemminkin.

Tulokset viittaavat eläinrasvojen ja tyydyttyneiden rasvojen voivan edistää aikuistyypin diabeteksen kehittymistä, mutta ruoan rasvojen lisäksi myös monet muut seikat ovat voineet vaikuttaa tuloksiin. Tämän vuoksi niitä kannattaa tulkita varoen. On esimerkiksi mahdollista, että ylipaino tai jokin muu sekä rasvaiseen ruokaan että diabetekseen liittyvä seikka selittää yhteyden.

UUTISPALVELU DUODECIM