Tärkeä tiedote   |  14.03.2024  Rikkivaseliinivoidetta syyhyn hoitoon valmistavat apteekit

‹ Takaisin

  |  25.03.2020   |  TARU VANHALA   |  INGIMAGE

EU:n lääkevirasto varoittaa netissä myytävistä valelääkkeistä

Koronaviruspandemia on saanut liikkeelle valelääkkeiden myyjät, jotka väittävät tuotteidensa tehoavan koronavirukseen. Uuden koronaviruksen aiheuttamaan COVID-19-tautiin ei tällä hetkellä ole ennaltaehkäisevää hoitoa tai parannuskeinoa.

,


Euroopan lääkevirasto EMA varoittaa kansalaisia ostamasta valelääkkeitä luvattomilta verkkosivustoilta ja muilta myyjiltä, jotka hyödyntävät koronapandemian aiheuttamia pelkoja. EMA muistuttaa myös, että uuden koronaviruksen aiheuttamaan COVID-19-tautiin ei tällä hetkellä ole ennaltaehkäisevää hoitoa tai parannuskeinoa. Oireita voi helpottaa kipu- ja kuumelääkkeillä lääkärin tai apteekkihenkilökunnan ohjeiden mukaisesti.

Luvattomilla verkkosivuilla on ollut viime aikoina myynnissä myös muita lääkkeitä, joita ei normaalisti ole helposti saatavilla. EMA korostaa, että tällaiset tuotteet ovat todennäköisesti väärennettyjä, vaikka saattavatkin näyttää aidoilta. Osa valelääkkeistä sisältää ihmiselle hyvin haitallisia aineita ja niiden käyttö voi johtaa vakaviin terveysongelmiin.

Lääkkeitä tulee ostaa vain laillisesta apteekista tai laillisesta rekisteröidystä verkkoapteekista. Lista EU:ssa rekisteröidyistä verkkoapteekeista löytyy EMA:n verkkosivuilta tai suoraan kansallisten viranomaisten verkkosivuilta.