Tärkeä tiedote   |  14.03.2024  Rikkivaseliinivoidetta syyhyn hoitoon valmistavat apteekit

‹ Takaisin

  |  05.02.2016

Hedelmät ja kasvikset hillitsevät kilojen kertymistä

Runsaasti hedelmiä ja kasviksia syövien paino ei nouse iän myötä yhtä paljon kuin epäterveellisemmin ruokailevien.

Tutkijat uskovat tämän johtuvan pitkälti hedelmien ja kasvisten sisältämistä flavonoideista ja flavonoleista.

British Medical Journalin julkaisemat tulokset perustuvat 125 000 miehen ja naisen terveystietoihin kolmesta suuresta terveystutkimuksesta. Osallistujien ruokavaliota ja painonkehitystä on seurattu vuodet 1986–2011.

Tutkijoiden tavoite oli selvittää, mitkä eri flavonoidien alaluokat ovat parhaita painonhallinnassa. Flavonoidien oletetut terveysvaikutukset perustuvat niiden kykyyn vähentää vapaiden happiradikaalien haitallisia vaikutuksia kehossa.

Tulosten perusteella suotuisia vaikutuksia näyttäisi olevan melkein kaikilla flavonoideilla, mutta voimakkaimmat yhteydet havaittiin antosyaania, flavonolipolymeerejä ja flavonoleja runsaasti ruoastaan saavilla. Nämä yhteydet näkyivät riippumatta osallistujan muusta ruokavaliosta ja monista elämäntavoista. Kyseisiä flavonoideja on paljon mm. mustikoissa, omenissa, teessä, marjoissa ja päärynöissä.

Tulokset viittaavat vahvasti siihen, että hedelmien, marjojen ja kasvisten suosiminen voi auttaa painonhallinnassa. On kuitenkin hyvin vaikea osoittaa, mikä tällaisessa ruokavaliossa tarkalleen vaikuttaa painon kertymiseen. Oli tarkka mekanismi mikä tahansa hedelmien ja kasvisten syöminen kannattaa niiden lukuisten terveyshyötyjen vuoksi.

UUTISPALVELU DUODECIM