Tärkeä tiedote   |  14.03.2024  Rikkivaseliinivoidetta syyhyn hoitoon valmistavat apteekit

‹ Takaisin

  |  30.11.2017

Hengitettävät astmalääkkeet eivät lisää lasten luunmurtumia

Tuoreen tutkimuksen mukaan hengitettävien astmalääkkeiden käyttöä lapsilla ei pitäisi välttää luunmurtumien pelossa.

,

Astmankin hoidossa käytettävät kortikosteroidit voivat aikuisilla heikentää luustoa, minkä takia myös lasten astmalääkitysten on pelätty altistavan luunmurtumille.

Tuoreen kanadalaistutkimuksen perusteella pelko on kuitenkin turha ainakin hengitettävien kortikosteroidilääkkeiden kohdalla.

Kanadalaisten tulokset julkaistiin JAMA Pediatrics -lehdessä, ja ne perustuvat vajaan 4 000 astmaa sairastavan lapsen ja 15 000 terveen samanikäisen verrokin terveystietoihin.

Terveystietojen analyysissä ei löytynyt lainkaan viitteitä siitä, että astmaa sairastavat olisivat saaneet hengitettävän lääkityksensä takia luunmurtumia enemmän kuin verrokit.

Yhteyttä ei havaittu lapsilla, jotka olivat parhaillaan lääkityksellä, mutta ei myöskään lääkkeitä harvemmin käyttävillä.

Vaikka hengitettävät kortikosteroidit olivat tutkimuksen perusteella turvallisia, suun kautta otettaviin kortikosteroidilääkityksiin saattoi liittyä hieman suurentunut murtumariski. Suun kautta otettavat lääkitykset eivät ole yleisiä ja rajoittuvat lähinnä astman pahenemisvaiheisiin.

Kanadalaisten tulokset ovat tervetullut osoitus siitä, että hengitettävät kortikosteroidilääkitykset eivät altista lapsipotilaita luunmurtumille eikä niitä pitäisi sen takia välttää. Hyvä ja riittävä lääkitys myös vähentää astman pahenemisjaksoja, mikä puolestaan vähentää suun kautta otettavien lääkkeiden tarvetta.

Suomessa astmaa sairastaa 6–10 lasta sadasta. Astma alkaa yleensä leikki- tai kouluiässä, mutta melko usein oireilu vähenee tai loppuu kokonaan murrosiässä. Osalle oireet kuitenkin jäävät pysyviksi.

UUTISPALVELU DUODECIM

Kuva: Ingimage