Tärkeä tiedote   |  14.03.2024  Rikkivaseliinivoidetta syyhyn hoitoon valmistavat apteekit

‹ Takaisin

  |  18.07.2019   |  UUTISPALVELU DUODECIM   |  INGIMAGE

Hiljaiset sydäninfarktit yleisiä diabeetikoilla – altistavat varsinaisille infarkteille

Hiljainen, vähäoireinen infarkti voi muistuttaa närästystä ja aiheuttaa esimerkiksi pahoinvointia, heikotusta tai hikisyyttä.

,

Mahdollisesti jopa viidennes diabeetikoista voi sairastaa vähäoireisen sydäninfarktin tietämättään. Nämä niin sanotut hiljaiset sydäninfarktit voivat kuitenkin altistaa varsinaisille ja myös kohtalokkaille sydäninfarkteille, tuore tutkimus osoittaa.

Diabetes Care -lehden julkaisemat tulokset perustuvat 120 oireettoman diabetespotilaan sydämen magneettikuvauksiin. Potilaista 50 sairasti tyypin 1 diabetesta ja munuaisten vajaatoimintaa ja olivat siksi suurentuneessa sydänoireiden vaarassa. Loput 70 sairastivat ainoastaan tyypin 2 diabetesta ja heidän sydänriskinsä arvioitiin keskimääräiseksi.

Magneettikuvausten perusteella viidennes potilaista oli sairastanut hiljaisen sydäninfarktin jossain vaiheessa elämäänsä, ja he myös sairastuivat sydäninfarktiin ja menehtyivät sellaiseen noin kahdeksan kertaa todennäköisemmin kuin potilaat, joiden sydämissä ei ollut merkkejä infarkteista.

Riskit olivat yllättävän samanlaisia kummassakin potilasryhmässä. Hiljaisen infarktin saaneista 44 prosenttia sairastui tai menehtyi sydäninfarktiin viiden vuoden seurannan aikana, kun muista potilaista sairastui tai menehtyi vain 7–8 prosenttia.

Havainnot olisi hyvä varmistaa suuremmissa tutkimuksissa, mutta ne viittaavat hiljaisten infarktien olevan yleisiä diabeetikoilla. Hiljaisten infarktien tunnistaminen voisikin auttaa tunnistamaan potilaat, jotka ovat suurimmassa sydäninfarktien vaarassa.

Sydäninfarkti on äkillisen hapenpuutteen aiheuttama vaurio sydänlihaksessa. Yleensä se aiheuttaa kovaa ja jatkuvaa puristavaa kipua, joka tuntuu rintalastan takana ja voi säteillä olkavarsiin, leukaperiin, ylävatsalle ja jopa selkään. Hiljainen, vähäoireinen infarkti voi puolestaan muistuttaa närästystä ja aiheuttaa esimerkiksi pahoinvointia, heikotusta tai hikisyyttä. Varsinkin vanhuksilla, diabetesta tai munuaisten vajaatoimintaa sairastavilla ja muistihäiriöisillä kipu saattaa kokonaan puuttua.