Tärkeä tiedote   |  14.03.2024  Rikkivaseliinivoidetta syyhyn hoitoon valmistavat apteekit

‹ Takaisin

  |  14.03.2016

Hoida unettomuutta ilman lääkkeitä

Eikö uni tule? Et ole yksin. Satunnainen ja pitkäaikainen unettomuus on lisääntynyt viime vuosikymmeninä erityisesti työtätekevien keskuudessa.

Noin joka kolmas aikuinen kärsii ajoittain unettomuusoireista, ja pitkäaikaisen unettomuuden kanssa kamppailee liki 12 prosenttia aikuisista.

Päivitetty unettomuuden Käypä hoito -suositus painottaa, että tilapäinen unettomuus kuuluu tavanomaiseen elämään.

Äkillisissä elämänmuutoksissa unettomuus on luonnollinen reaktio, ja tällöin tuki, lohduttaminen ja neuvonta ovat ensisijaisia.

Unettomuuden taustalla olevat syyt ja laukaisevat tekijät tulee selvittää ja käsitellä. Jos unettomuus jatkuu, on tärkeä kiinnittää huomiota unirytmiin ja otollisten olosuhteiden luomiseen nukkumiselle.

– Elleivät tuki ja unihuolto tuo apua tai oirehdinta on kovin voimakasta, lyhytkestoinen pienellä annoksella aloitettu unilääkitys saattaa joskus olla tarpeen pitkäkestoisen unettomuuden kehittymisen ehkäisemiseksi. Lääkityksen aloitus tulee kuitenkin harkita yksilöllisesti, sillä tilapäisen unettomuuden pitkittynyt hoito unilääkkeellä on yleinen pitkäaikaisen unettomuuden syy, sanoo professori Markku Partinen Helsingin uniklinikalta.

Pitkäaikaista eli yli kolme kuukautta kestävää unettomuutta suositellaan hoidettavan ensisijaisesti psykoterapian menetelmin. Ne vaikuttavat unettomuutta ylläpitäviin tekijöihin ja niiden teho säilyy hoidon lopettamisen jälkeen.

JENNI JUNTUNEN