Tärkeä tiedote   |  14.03.2024  Rikkivaseliinivoidetta syyhyn hoitoon valmistavat apteekit

‹ Takaisin

  |  13.02.2015

Huomio kolesteroliin jo kolmekymppisenä

Jo lievästi kohonneet kolesterolipitoisuudet saattavat suurentaa sydänsairauksien vaaraa, jos kolesteroli on koholla vuosikymmenten ajan.

Tuoreen yhdysvaltalaistutkimuksen perusteella kolesterolipitoisuuksiin kannattaisikin kiinnittää huomiota jo 30–40-vuotiaana, jotta riskit eivät pääsisi kasaantumaan.

Yhdysvaltalaisten tulokset julkaistiin Circulation-lehdessä, ja ne perustuvat 1 500 miehen ja naisen seurantaan. Osallistujilla ei vielä ollut sydänsairauksia 55-vuotiaana, kun 20 vuotta kestänyt seuranta alkoi.

Kun tutkijat selvittivät, miten pitkään osallistujien kolesterolitasot olivat olleet koholla ennen 55 vuoden ikää, he havaitsivat sydänsairauksien kehittyvän todennäköisemmin niille, joiden kolesteroli oli ollut koholla pitkään, vaikka he olisivat olleet muuten terveitä.

55-vuotiaana noin 40 prosentin kolesterolitasot olivat olleet koholla yli kymmenen vuoden ajan. Heistä sydänsairauksiin sairastui seuraavien viidentoista vuoden aikana 17 prosenttia, mikä oli selvästi enemmän kuin osallistujista, joiden kolesteroli ei ollut kohonnut. Heistä sairastui vain 4 prosenttia.

Valtaosa osallistujista, joiden kolesterolipitoisuudet olivat suurentuneet, eivät täyttäneet kolesterolilääkitysten kriteerejä, koska pitoisuudet eivät olleet riittävän suuria. Tulosten perusteella heidän kolesterolitasoihinsa kannattaisi silti kiinnittää huomiota.

UUTISPALVELU DUODECIM