Tärkeä tiedote   |  14.03.2024  Rikkivaseliinivoidetta syyhyn hoitoon valmistavat apteekit

‹ Takaisin

  |  27.10.2020   |  ISTOCKPHOTO

Ilmansaasteilla yhteys dementiaan ja Parkinsonin tautiin

Tuoreen tutkimuksen mukaan suurille pienhiukkaspitoisuuksille altistuvat saattavat olla suurentuneessa vaarassa sairastua Parkinsonin tautiin sekä Alzheimerin tautiin ja muihin dementioihin.

,

Suurille pienhiukkaspitoisuuksille asuinseuduillaan altistuvat saattavat olla suurentuneessa vaarassa sairastua Parkinsonin tautiin sekä Alzheimerin tautiin ja muihin dementioihin. Hengitysilman PM2,5-pienhiukkaset on aiemmin yhdistetty muun muassa sydänoireisiin sekä hengityssairauksiin.

Tutkimuksessa hyödynnettiin yli 63 miljoonan yli 65-vuotiaan yhdysvaltalaisen rekisteritietoja vuosilta 2000–2016. Seurannan aikana heillä todettiin yhteensä miljoona Parkinsonin tautia ja 3,4 miljoonaa Alzheimerin tautia ja muita dementioita.

Kun tutkijat yhdistivät tiedot sairastumisista tietoihin osallistujien kotipaikkojen ilmanlaadusta, he havaitsivat sairastumisriskin sitä suuremmaksi mitä suuremmat asuinpaikan PM2,5-pienhiukkaspitoisuudet olivat. Jokainen 5 mikrogramman lisäys kuutiossa hengitysilmaa liittyi 12 prosenttia suurempaan riskiin joutua ensimmäistä kertaa sairaalahoitoon Parkinsonin taudin, Alzheimerin taudin tai muun dementian takia.

Pienhiukkasiin yhdistetty vaikutus ei ollut kovin suuri, mutta se näkyi jo pitoisuuksilla, jotka ovat nykyisten ilmanlaatusuositusten mukaisia. Pienhiukkasiin liittyvä sairastumisriski voi siksi koskea merkittävää osaa väestöä ja altistaa monia.

Suomeen merkittävä osa pienhiukkasista kulkeutuu ulkomailta, mutta paikallisesti autoliikenne ja puun pienpoltto voivat olla merkittäviä pienhiukkasten lähteitä.

Tutkimus julkaistiin Lancet Planetary Health -lehdessä.