Tärkeä tiedote   |  14.03.2024  Rikkivaseliinivoidetta syyhyn hoitoon valmistavat apteekit

‹ Takaisin

  |  04.01.2017

Imetyksestä hyötyy sekä lapsi että äiti

On monta hyvää syytä imettää. Rintaruokinta vaikuttaa suotuisasti paitsi lapsen kasvuun ja kehitykseen myös äidin terveyteen ja lapsen ja äidin suhteeseen. Lisäksi imetys on taloudellista ja ympäristöystävällistä!

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) Syödään yhdessä -ruokasuositukset lapsiperheille suositteleekin äidin tuorerintamaitoa sekä täysiaikaisena että ennen-aikaisena syntyneen lapsen ensisijaiseksi ravitsemukseksi.

Rintamaito on merkittävä infektiosuoja imeväiselle. Äidinmaito suojaa lasta ylä- ja alahengitystieinfektioilta sekä korvatulehduksilta. Ripulitauteja ja virtsatieinfektioita esiintyy imetetyillä lapsilla vähemmän kuin korvikeruokituilla.

Imetys tukee myös äidin ja lapsen välisen kiintymyssuhteen muodostumista. Vuorovaikutus, ihokontakti ja imeminen vahvistavat tunnekokemusta.

Äidin terveyden kannalta imetys on hyväksi: pitkä imetys normalisoi äidin sokeriaineenvaihduntaa useiksi vuosiksi, ja pitkään imettäneillä äideillä esiintyy vähemmän rinta- ja muna-sarjasyöpää kuin imettämättömillä.

THL:n imetyksen edistämisen toimintaohjelma vuosille 2017–2021 ilmestyy alkuvuodesta 2017. Se sisältää uusinta tietoa suomalaislasten imetyksestä, katsauksen imetyksen edistämisestä Suomessa sekä näyttöön perustuvaa tietoa imetyksen terveyshyödyistä.

JENNI JUNTUNEN