Tärkeä tiedote   |  14.03.2024  Rikkivaseliinivoidetta syyhyn hoitoon valmistavat apteekit

‹ Takaisin

  |  31.03.2017

Iskiaksen hoitaminen pregabaliinilla todennäköisesti tehotonta

Neuropaattisen kivun hoitoon käytettävä pregabaliini-lääke ei tuoreen tutkimuksen mukaan auta iskiasselkäkipuja potevia.

Potilaat saavatkin lääkkeestä todennäköisesti vain haittavaikutukset, New England Journal of Medicinen julkaisemat tulokset osoittavat.

Iskiasoireilla tarkoitetaan iskiashermon ärsytyksestä johtuvaa selkäkipua, ja muita oireita, jotka voivat jatkua varpaisiin saakka. Yleisin iskiasoireen syy on nikamien välilevyn rappeutumisesta johtuva pullistuma, joka puristaa selkäydinhermoa tai saa hermon ärtymään.

Tulokset ovat hyvin mielenkiintoisia, sillä pregabaliini, jonka potilaat tuntevat ehkä paremmin nimellä Lyrica, on maailman yleisin neuropaattisen kivun hoitoon määrättävä lääke. Vaikka sitä käytetään myös iskiaksen hoidossa, sen tehoa kyseiseen vaivaan ei ole juurikaan tutkittu.

Nyt julkaistun tutkimuksen tulokset olisi hyvä varmistaa suuremmissa lisätutkimuksissa, mutta ne viittaavat vahvasti siihen, että pregabaliinin käytöstä iskiaksen hoidossa kannattaisi todennäköisesti luopua.

Tutkimus perustui 209 iskiaspotilaan kahdeksanviikkoiseen seurantaan. Tutkimuksen ajan potilaat saivat joko pregabaliinia tai lumevalmistetta.

UUTISPALVELU DUODECIM