Tärkeä tiedote   |  14.03.2024  Rikkivaseliinivoidetta syyhyn hoitoon valmistavat apteekit

‹ Takaisin

  |  28.01.2015

Itsehoitolääkkeet eivät ole päivittäistavaroita

Apteekkariliitto pitää tärkeänä, että itsehoitolääkkeitä myydään jatkossakin vain apteekeista. Näin varmistetaan potilasturvallisuus ja turvataan lääkkeiden maankattava saatavuus.

Lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskus Fimea julkaisi maanantaina kansallisen itsehoitolääkeohjelman, jossa kuvataan suomalaisen itsehoitolääkinnän tavoitteita ja edellytyksiä sekä tarkastellaan itsehoitolääkevalikoimaan vaikuttavia tekijöitä. 

Apteekeilla on keskeinen rooli väestön tarkoituksenmukaisen ja turvallisen itsehoidon toteuttamisessa. Apteekkariliitto pitää tärkeänä, että itsehoitolääkkeitä myydään jatkossakin vain apteekeista. Näin varmistetaan potilasturvallisuus ja turvataan lääkkeiden maankattava saatavuus.

– Itsehoitolääkkeet eivät ole päivittäistavaroita ja ne ovat turvallisia vain oikein käytettyinä. Turvallisuus syntyy oikeasta lääkevalinnasta ja oikeasta käytöstä, jotka varmistetaan apteekissa asiakkaita neuvomalla, Apteekkariliiton puheenjohtaja, farmasian tohtori Marja Ritala muistuttaa.

Ritalan mukaan itsehoitolääkkeiden myyntikanavasta keskusteltaessa unohdetaan helposti, että kyse on myös terveydenhuollon lähipalveluiden turvaamisesta.

– Jos itsehoitolääkkeiden myynnistä merkittävä osa siirtyisi pois apteekeista, apteekkiverkosto harvenisi, jolloin reseptilääkkeiden, vähämenekkisten itsehoitolääkkeiden, muiden apteekkituotteiden ja terveysneuvonnan saatavuus huononisivat etenkin haja-asutusalueilla.

Tilastokeskuksen mukaan itsehoitolääkkeiden hintataso on viimeisen kymmenen vuoden aikana pysynyt suunnilleen ennallaan, kun samassa ajassa kuluttajahintaindeksi on noussut noin 20 prosenttia ja ruoan hinta jopa 30 prosenttia.

– Itsehoitolääkkeiden hintakehitys on hyvin toisen näköinen kuin elintarvikkeiden. On vaikea uskoa, että itsehoitolääkkeet ruokakauppojen hyllyillä halpenisivat, pikemminkin kävisi päinvastoin.

Apteekit eivät hinnoittele itsehoitolääkkeitä itse. Hinnat määräytyvät lääkeyritysten asettamien tukkuhintojen perusteella valtioneuvoston lääketaksan mukaisesti. Tämän vuoksi itsehoitolääkkeen hinta on sama kaikissa Suomen apteekeissa.

Fimean viime maaliskuussa julkistaman tutkimuksen mukaan suomalaiset ovat tyytyväisiä itsehoitolääkkeiden saatavuuteen. Yli 90 prosenttia suomalaisista arvioi, että itsehoitolääkkeitä on helppo hankkia tarvittaessa.

Kuluttajahintaindeksin, ruoan ja itsehoitolääkkeiden hintakehitys 2005-2014 (pdf) >

ERKKI KOSTIAINEN