Tärkeä tiedote   |  14.03.2024  Rikkivaseliinivoidetta syyhyn hoitoon valmistavat apteekit

‹ Takaisin

  |  06.06.2017

Kasvispainotteinen ruokavalio voi ehkäistä kihtiä

Tuoreen tutkimuksen mukaan kasvikset, hedelmät, pähkinät ja täysjyväviljat pienentävät kihtiriskiä.

,

Ruokavaliollaan voi todennäköisesti vaikuttaa siihen, miten suuressa vaarassa on sairastua kihtiin seuraavien vuosikymmenten aikana.

Riskiä pienentää terveelliseksi muutenkin todettu kasvispainotteinen ruokavalio. BMJ-lehden julkaisemat tulokset perustuvat yli 44 000 miehen 26-vuotiseen seurantaan.

Tulosten perusteella kihtiriski on sitä pienempi mitä enemmän ruokavaliossa on mm. kasviksia, hedelmiä, pähkinöitä ja täysjyväviljoja.

Myös vähärasvaisten maitotuotteiden suosiminen ja punaisen lihan, lihajalosteiden, sokeriherkkujen ja suolan välttäminen pienentävät sairastumisriskiä.

Kun tällaista ruokavaliota noudattavia verrattiin miehiin, joiden ruokavalio oli hyvin erilainen, riski sairastua kihtiin havaittiin noin 30 prosenttia pienemmäksi.

Länsimainen ja lihapainotteinen ruokavalio liittyi puolestaan 40 prosenttia suurempaan sairastumisriskiin.

Punaisen lihan ja lihajalosteiden lisäksi kihtiriski liittyi runsaaseen ranskalaisten perunoiden, teollisesti käsitellyn vaalean viljan, karkkien ja muiden sokeriherkkujen syömiseen.

Tutkimuksessa tarkasteltu kasvispainotteinen ruokavalio on aiemmissa tutkimuksissa alentanut veren virtsahappotasoja, mikä mahdollisesti selittää nyt havaitut kihtivaikutukset.

Tutkijat pitävätkin mahdollisena, että myös monet kihtiin jo sairastuneet hyötyisivät kasvispainotteisesta ruokavaliosta.

Kihti on kivulias nivelsairaus, joka johtuu virtsahapon eli uraatin kiteytymisestä niveliin ja joskus myös muihin kudoksiin.

Muun muassa alkoholi, ylipaino ja puriineja sisältävä ruokavalio pahentavat oireita. Puriineja on etenkin eläinten nahassa ja sisäelimissä sekä äyriäisissä ja monissa palkokasveissa.

UUTISPALVELU DUODECIM

Kuva: Pexels