Tärkeä tiedote   |  14.03.2024  Rikkivaseliinivoidetta syyhyn hoitoon valmistavat apteekit

‹ Takaisin

  |  14.12.2020   |  UUTISPALVELU DUODECIM   |  INGIMAGE

Keisarileikkauksella syntyneillä enemmän infektioita

Yhteys on havaittavissa viisivuotiaaksi saakka, ja se koskee hengitysteiden, ruoansulatuselimistön ja virusten aiheuttamia infektioita.

,

Keisarileikkauksella syntyneet lapset tarvitsevat sairaalahoitoa infektioiden takia useammin kuin alateitse syntyneet. Ero ei ole kovin suuri, mutta keisarileikkausten yleisyyden vuoksi se koskee monia lapsia ympäri maailmaa.

Tiedot käyvät ilmi mittavasta tutkimuksesta, jossa tarkasteltiin yli 7 miljoonan vuosina 1996–2015 syntyneen lapsen terveysrekisteritietoja. Tiedot olivat Tanskasta, Skotlannista, Englannista ja Australiasta. Lapsista 1,7 miljoonaa oli syntynyt keisarileikkauksella.

Viiden vuoden ikään mennessä kaikkiaan viidennes lapsista tarvitsi ainakin kerran sairaalahoitoa infektion takia. Infektiot olivat kuitenkin noin 10 prosenttia yleisempiä keisarileikkauksella syntyneillä kuin alateitse syntyneillä. Yhteys havaittiin hätäsektiolla sekä suunnitellusti keisarileikkauksella syntyneillä, mutta se oli voimakkaampi suunnitelluissa tapauksissa.

Yhteys havaittiin viisivuotiaaksi saakka, ja se koski hengitysteiden, ruoansulatuselimistön ja virusten aiheuttamia infektioita.

Tutkijat eivät tarkalleen tiedä, miksi keisarileikkaukseen liittyy lapsen infektioriski, mutta samansuuntaisia havaintoja on tehty aiemminkin. Yksi mahdollinen selitys on vauvan suoliston bakteerikannoissa, jotka eroavat synnytystavan mukaan. Alateitse syntyvien bakteerikannat ovat pääosin äidiltä, mikä voi parantaa immuunipuolustusta. Keisarileikkauksella syntyneillä on puolestaan enemmän sairaalaympäristön bakteereja.

Suomessa noin joka kuudes synnytys tehdään keisarileikkauksella.

Tutkimus julkaistiin PLOS Medicine -lehdessä.