‹ Takaisin

  |  21.09.2021   |  UUTISPALVELU DUODECIM   |  RODEO

Kestävyysliikunta saattaa ehkäistä ahdistuneisuushäiriöitä

Ruotsalaistutkimuksessa hiihtoharrastajien havaittiin sairastuvan ahdistuneisuushäiriöön noin 60 prosenttia epätodennäköisemmin kuin verrokit. Havainto vahvistaa näyttöä liikunnan suotuisista terveysvaikutuksista, mutta pitää varmistaa vielä lisätutkimuksissa.

,

Ruotsalaistutkimuksen mukaan kestävyysliikuntaa harrastavat saattavat säästyä ahdistuneisuushäiriöiltä muuta väestöä todennäköisemmin. Havainto vahvistaa näyttöä liikunnan suotuisista terveysvaikutuksista, mutta pitää varmistaa vielä lisätutkimuksissa.

Tutkimuksessa seurattiin lähes 200 000 ruotsalaista, jotka olivat osallistuneet Vasaloppet-hiihtokilpailuun vuosina 1989–2010. Heitä verrattiin yhtä moneen samanikäiseen, jotka eivät olleet osallistuneet kisaan. Vasaloppet eli Vaasahiihto on vuosittain järjestettävä 30–90 kilometrin maastohiihtokilpailu.

Osallistujia seurattiin pisimmillään 21 vuoden ajan, ja seurannan perusteella hiihtoharrastajat sairastuivat ahdistuneisuushäiriöön noin 60 prosenttia epätodennäköisemmin kuin verrokit. Kilpailutulos ei vaikuttanut yhteyteen miehillä, mutta naisilla parempi kisamenestys liittyi hieman suurempaan ahdistusriskiin. Hekin silti sairastuivat harvemmin kuin verrokit, tutkijat havaitsivat.

Ruotsalaisten tulokset viittaavat kuntoliikunnan pienentävän ahdistuneisuushäiriöiden riskiä, mutta havaintoja kannattaa tulkita varoen. Vaasahiihtoon osallistuneet elivät muutenkin terveellisesti ja esimerkiksi tupakoivat verrokkeja harvemmin, minkä lisäksi monet muutkin seikat ovat todennäköisesti vaikuttaneet sairastumisriskiin. Vaikka verrokit eivät olleet osallistuneet kilpailuun, heidänkin joukossaan oli kuntoilijoita. Vaasahiihtoon osallistuneet kuitenkin harrastivat liikuntaa keskimäärin enemmän kuin verrokit.

Vaasahiihtoon osallistuvista on tehty tutkimuksia aiemminkin, ja niiden perusteella osallistujat säästyvät muun muassa kohonneelta verenpaineelta muita todennäköisemmin. Myös eteisvärinä-rytmihäiriöt ovat heillä harvinaisempia. Poikkeuksen muodostavat kovaa ja usein kilpailevat miehet, joiden eteisvärinäriski on jonkin verran suurentunut.

Tutkimus julkaistiin Frontiers in Psychiatry -lehdessä.