Tärkeä tiedote   |  14.03.2024  Rikkivaseliinivoidetta syyhyn hoitoon valmistavat apteekit

‹ Takaisin

  |  11.07.2019   |  UUTISPALVELU DUODECIM   |  INGIMAGE

Korkea verenpaine myös sydämen sähköisen johtumishäiriön riskitekijä

Verenpainelääkityksellä on noin miljoona suomalaista, mutta heistä vain noin 40 prosentilla verenpaine on hoitotavoitteessa.

,

Sydämen sähköiseen toimintaan perustuvat rytmihäiriöt voisivat vähentyä huomattavasti, jos väestön verenpainelukemat saataisiin laskemaan. Tuoreen suomalaistutkimuksen perusteella korkea verenpaine saattaa olla mukana melkein 50 prosentissa tapauksista. AV-blokkeja eli eteis-kammiojohtumisen häiriöitä potevat tarvitsevat usein sydäntahdistimen.

Nyt julkaistut tulokset perustuvat 6 000 suomalaispotilaan 25-vuotiseen seurantaan, jonka aikana 58 potilasta sairastui AV-blokkiin. Sairastumisen riskitekijöitä olivat iäkkyys, miessukupuoli, sydämen vajaatoiminta ja sydäninfarkti.

Lisäksi tutkijat tunnistivat kaksi elintavoilla ehkäistävissä olevaa riskitekijää, korkean verenpaineen ja veren suuren glukoosipitoisuuden. Jokainen 10 mmHg:n nousu potilaan systolisessa verenpaineessa suurensi AV-blokin riskiä 20 prosenttia. Myös veren glukoositasojen nousu suurensi sairastumisriskiä tasaisesti.

Tutkijat arvioivat, että noin puolet AV-blokeista olisi ehkäisty, jos potilaiden verenpaineet olisivat olleet normaalitasolla. Veren glukoosipitoisuuden normalisoituminen olisi puolestaan estänyt noin 10 prosenttia sairastumisista. Tämä arvio perustuu oletukseen siitä, että verenpaineen, glukoositasojen ja AV-blokkien välinen yhteys on syyseurauksellinen.

Suomessa kohonnutta verenpainetta potee puolet miehistä ja kolmannes naisista. Verenpainetta voi alentaa vähentämällä suolaa, laihduttamalla, lisäämällä liikuntaa, vähentämällä alkoholin käyttöä, lopettamalla tupakoinnin ja syömällä kasviksia ja täysjyvätuotteita. Verenpainelääkityksellä on noin miljoona suomalaista, mutta heistä vain noin 40 %:lla verenpaine on hoitotavoitteessa.

Tutkimus julkaistiin JAMA Network openissa.