Tärkeä tiedote   |  14.03.2024  Rikkivaseliinivoidetta syyhyn hoitoon valmistavat apteekit

‹ Takaisin

  |  03.08.2020   |  TARU VANHALA   |  INGIMAGE

Koronasovelluksen koekäyttö alkaa tiistaina

Mobiilisovellus nopeuttaa virukselle altistuneiden tavoittamista ja tartuntaketjujen katkaisemista.

,

Koronan älypuhelinsovelluksen koekäyttö alkaa tiistaina 4.8. Sovellusta testataan ensin Helsingin kaupungin ja Pirkanmaan sairaanhoitopiirin työntekijöillä. Lisäksi koekäyttöön osallistuvat sovelluksen kehittäjät. 

- Koekäytöllä haluamme varmistaa, että tämä koko ketju toimii. Sovelluksen on oltava käyttäjille selkeä, helppokäyttöinen ja ehdottoman tietoturvallinen, ja puhelimen on tunnistettava lähikontaktit luotettavasti. Lisäksi ammattilaisille tarkoitetun käyttöliittymän on oltava sujuva, kertoo THL:n tiedonhallintajohtaja Aleksi Yrttiaho.

Jos käyttäjällä todetaan koronavirustartunta, hän saa terveydenhuollosta koodin, jonka hän syöttää sovellukseen. Tämän jälkeen niille sovelluksen käyttäjille, joiden kanssa sairastunut on ollut lähikontaktissa, tulee puhelimeen ilmoitus mahdollisesta altistumisesta ja ohjeet ottaa yhteys terveydenhuoltoon. Sovellus nopeuttaa näin virukselle altistuneiden tavoittamista ja tartuntaketjujen katkaisemista.

Sovelluksen toiminta perustuu säännöllisesti vaihtuviin ja satunnaisiin tunnisteisiin, joista ei voida suoraan tunnistaa käyttäjiä. Sovelluksen avulla ei voida myöskään tietää, kuka on tartunnan saanut.

Koronasovellus on määrä ottaa varsinaiseen käyttöön syyskuussa. Sovelluksen käyttö on vapaaehtoista, mutta siitä saadaan sitä enemmän apua, mitä useampi ottaa sen ottaa käyttöön.

- Suomalaisten kiinnostus sovellusta kohtaan on hyvällä tasolla. Pyrimme kertomaan ihmisille mahdollisimman selkeästi, miksi sovellus kannattaa ladata ja että sen käyttö on tietoturvallista, Yrttiaho korostaa.

Lisää koronasovelluksesta THL:n sivuilla.