Tärkeä tiedote   |  14.03.2024  Rikkivaseliinivoidetta syyhyn hoitoon valmistavat apteekit

‹ Takaisin

  |  14.10.2015

Kortti kertoo elinluovutustahdon

Valtaosa suomalaisista on valmis luovuttamaan elimensä kuoltuaan toisen ihmisen sairauden hoitoon. Kuitenkin vain joka neljäs on allekirjoittanut elinluovutuskortin, ilmenee Munuais- ja maksaliiton teettämästä selvityksestä.

Nykyisen lain mukaan jokainen on elinluovuttaja, ellei ole sitä eläessään vastustanut. Jos elinluovutuskorttia ei ole, asia selvitetään keskustelemalla omaisten kanssa. Omaiset eivät voi kieltää luovutusta omaan tahtoonsa vedoten.

– Elinluovutuskortti on edelleen paras tapa ilmaista oma elinluovutustahto. Kukkarosta löytyvä kortti helpottaa myös omaisia, jos heiltä kysytään läheisen mielipidettä, sanoo Munuais- ja maksaliiton toiminnanjohtaja Sari Högström.

Elinsiirtoa odottaa Suomessa yli 400 ihmistä. Siirrettävistä elimistä on jatkuva pula. Viime vuonna suoritettiin 355 elinsiirtoa, joista munuaisensiirtoja oli 240. Uutta munuaista odottaa dialyysihoidossa noin 350 ihmistä. Keskimäärin odotus kestää kaksi vuotta. Eläviltä luovuttajilta tehdään noin 10–15 munuaisensiirtoa vuodessa.

Munuaisen ja maksan lisäksi tehdään sydämen, keuhkojen, haiman ja ohutsuolen sekä sarveiskalvon, luiden, jänteiden, ihon ja muiden kudosten siirtoja.

Eurooppalaisessa vertailussa Suomen elinsiirtoluvut ovat hyvää keskitasoa. Kaikkiaan maailmassa on tehty noin 118 000 elinsiirtoa vuoden 1954 jälkeen, jolloin Yhdysvalloissa tehtiin ensimmäinen onnistunut munuaisensiirto.

Lisätietoja ja elinluovutuskortin tilaus tai lataus >

JENNI JUNTUNEN