Tärkeä tiedote   |  14.03.2024  Rikkivaseliinivoidetta syyhyn hoitoon valmistavat apteekit

‹ Takaisin

  |  17.05.2019   |  UUTISPALVELU DUODECIM   |  INGIMAGE

Korvatulehduksen voi tunnistaa kännykällä

Kännykkäsovellus selvittää, onko korvassa välikorvatulehdukseen liittyvää nestettä. Samanlaista menetelmää hyödynnetään myös osassa ammattilaislaitteista.

,

Vanhemmat voivat tulevaisuudessa tunnistaa lastensa välikorvatulehdukset kotioloissa käyttämällä kännykkäsovellusta. Tutkijoiden kehittämä sovellus hyödyntää puhelimen mikrofonia ja kaiutinta.

Science Translational Medicine -lehdessä julkaistussa tutkimuksessa menetelmän havaittiin olevan vähintään yhtä luotettava kuin nykyisin lääkärikäytössä olevien laitteiden.

Sovellus toimii kaikuluotaamalla korvaa äänisignaalilla, jonka heijastuman se tämän jälkeen analysoi. Näin voidaan selvittää, onko korvassa välikorvatulehdukseen liittyvää nestettä. Samanlaista menetelmää hyödynnetään myös osassa ammattilaislaitteista.

Kännykkäsovellusta testattiin 98 potilaalla, ja testin perusteella sovellus diagnosoi välikorvatulehdukset 85 prosentissa tapauksista ja tunnistaa myös terveet korvat 82 prosentin tarkkuudella. Tulokset ovat samaa luokkaa kuin tympanometriä tai pneumaattista otoskopiaa käytettäessä.

Tutkimuksessa myös 25 lapsipotilaan vanhempaa kokeili sovellusta, ja heidän tekemänsä mittaukset olivat yhtä tarkkoja kuin koulutettujen ammattilaisten mittaukset.

Jos kännykkäsovellus osoittautuu luotettavaksi ja toimivaksi myös suuremmissa lisätutkimuksissa, se voi lähitulevaisuudessa auttaa vanhempia tunnistamaan todennäköiset välikorvantulehdukset ja mahdollisesti välttymään turhilta lääkärikäynneiltä. Sovellus voisi sopia myös etälääkärin avuksi.

Antibioottikuuri on edelleen ensisijainen hoito lasten akuutteihin korvatulehduksiin, mutta tutkimukset viittaavat lääkitysten olevan monille lapsille turhia. Lääkitys on kuitenkin paikallaan etenkin alle kaksivuotiaille lapsille, joiden oireet ovat erityisen kovat, kummatkin korvat ovat tulehtuneet tai korvasta tulee märkäistä vuotoa. Jos antibiootteja ei käytetä, lapsi tutkitaan uudelleen 2–3 päivän kuluttua, jollei hän ole selvästi paranemassa.