Tärkeä tiedote   |  14.03.2024  Rikkivaseliinivoidetta syyhyn hoitoon valmistavat apteekit

‹ Takaisin

  |  19.03.2015

Kysely: Apteekkien neuvontaa arvostetaan

Asiakkaat pitävät apteekkien itsehoitolääkkeistä tarjoamaa neuvontaa tärkeänä ja saavat sitä aina halutessaan.

Tuoreen asiakaskyselyn mukaan yli kolme neljästä (77 %) apteekkiasiakkaasta pitää apteekkien itsehoitolääkkeistä tarjoamaa neuvontaa erittäin tärkeänä. Erittäin tai melko tärkeänä sitä pitävät lähes kaikki (97 %).

Apteekissa saa itsehoitolääkkeistä neuvontaa aina, kun sitä tarvitaan. Tätä mieltä ovat lähes kaikki kyselyyn vastanneet (98 %).

Apteekkariliiton teettämään kyselyyn vastasi lähes 3 600 Avainapteekkien asiakasta eri puolilla Suomea. Kysely tehtiin kahden viikon aikana helmikuussa.

Apteekki on tärkeä lähipalvelu

Suomalaiset ovat tasa-arvoisia lääkehankinnoissaan asuinpaikasta riippumatta, sillä lääkkeet ovat samanhintaisia kaikissa Suomen apteekeissa. Tätä samanhintaisuutta pitää erittäin tärkeänä 79 prosenttia ja melko tärkeänä 17 prosenttia vastaajista.

Myös apteekin läheinen sijainti ja asioinnin helppous ovat asiakkaille tärkeitä.Apteekkia pitää tärkeänä lähipalveluna yli 95 prosenttia kyselyyn vastanneista. Apteekin tärkeys lähipalveluna korostuu etenkin pienillä, alle 20 000 asukkaan paikkakunnilla, joilla myös lääkkeiden samahintaisuus saa hieman enemmän kannatusta kuin suuremmilla paikkakunnilla.

Apteekki auttaa lääkehoidon seurannassa

Apteekeissa ympäri Suomen vietetään tänään torstaina 19. maaliskuuta kansallista Lääkehoidon päivää. Teemapäivä keskittyy tällä kertaa lääkehoidon seurantaan.

Apteekkariliiton puheenjohtaja, farmasian tohtori Marja Ritala muistuttaa, että lääkehoitoon liittyvissä kysymyksissä voi ja kannattaa aina kääntyä apteekin lääkeasiantuntijan puoleen.

– Apteekissa kannattaa keskustella lääkkeen vaikutuksista sekä mahdollisista haittavaikutuksista ja ongelmista.

Esimerkkinä Ritala mainitsee juuri nyt ajankohtaisen allergian hoidon, jonka oikeasta toteutuksesta ja turvallisesta itsehoidosta kampanjoidaan parhaillaan apteekeissa.

– Jos tuntuu, että käytössä olevasta lääkkeestä ei ole apua, kannattaa apteekissa keskustella hoidon tehostamisesta tai lääkkeen vaihtamisesta toiseen.

Ritala muistuttaa, että myös lääkityksiin liittyvät muutokset kannattaa ottaa puheeksi, samoin muu käytössä oleva lääkitys itsehoitolääkkeitä ostettaessa.

– Apteekissa arvioidaan, sopivatko käytössä olevat lääkkeet yhteen uuden lääkkeen kanssa. Arviointia varten asiakkaalla olisi hyvä olla ajantasainen lääkekortti, jossa näkyvät kaikki asiakkaan käyttämät lääkkeet. Apua tällaisen laadintaa voi kysyä lähimmästä apteekista.

TIINA KUOSA, ERKKI KOSTIAINEN