Tärkeä tiedote   |  14.03.2024  Rikkivaseliinivoidetta syyhyn hoitoon valmistavat apteekit

‹ Takaisin

  |  19.10.2016

Lasten terveystiedot siirtyvät syksyllä netin Omakanta-palveluun

Vanhemmat pääsevät loppuvuodesta katsomaan alle 10-vuotiai­den lastensa terveystietoja ja pyytämään heidän lääkereseptiensä uusimista verkossa, kun Omakanta-palvelu laajenee.

Aiemmin palvelussa on voinut katsella vain omia terveystietoja, kuten diagnooseja, laboratoriotutkimusten tuloksia ja lääkemääräyksiä.

Lasten tiedot siirtyvät palveluun terveydenhuollon Kanta-palvelusta automaattisesti vuoden 2016 loppuun mennessä.

– Tuleva muutos on testattavana parhaillaan. Tarkkaa käyttöönottoaikaa ei voida vielä ilmoittaa, siitä päätetään yhdessä Kelan kanssa syksyn aikana, kertoo projektipäällikkö Jari Suhonen Terveyden ja hyvinvoinnin laitokselta.

Tulevaisuudessa palvelussa näkyvät myös 10–18-vuotiaiden huollettavien potilastiedot, jos he eivät ole erikseen kieltäneet tietojensa luovuttamista. Tietojen näyttäminen huoltajille edellyttää muutoksia Kanta-palveluun, terveydenhuollon käytössä oleviin potilas­tietojärjestelmiin ja terveydenhuollon ammattilaisten toiminta­käytäntöihin.

– Laajennuksen toteuttamiseen siten, että se on käytössä koko terveydenhuollossa menee arviolta 1,5­–2 vuotta, Suhonen sanoo.

Alaikäisellä, joka ikänsä ja kehitystasonsa perusteella kykenee itse päättämään hoidostaan, on oikeus kieltää antamasta kyseiseen hoitoon liittyviä potilastietojaan huoltajalleen. Jos alaikäinen kieltää terveystietojen luovuttamisen, hoidosta vastaava terveydenhuollon ammattilainen kirjaa siitä tiedon potilasasiakirjoihin.

Omakanta-palvelu toimii osoitteessa kanta.fi/omakanta.