Tärkeä tiedote   |  14.03.2024  Rikkivaseliinivoidetta syyhyn hoitoon valmistavat apteekit

‹ Takaisin

  |  19.04.2016

Lihavuus altistaa monille nivelrikoille

Liikakilot ja lihavuus ovat polven ja lonkan nivelrikkojen riskitekijöitä, mutta ne saattavat myös suurentaa käsien nivelrikkoriskiä.

Espanjalaistutkimuksen havainto perustuu yli 5,5 miljoonan ihmisen rekisteritietoihin.

Rekisterien avulla tutkijat seurasivat runsaan neljän vuoden ajan yli 40-vuotiaita henkilöitä, joilla ei ollut nivelrikkoa seurannan alkaessa. Tällaisia henkilöitä löytyi yhteensä 1,7 miljoonaa.

Lihavien osallistujien sairastumisriski oli analyysin perusteella huomattavasti suurempi kuin normaalipainoisten. Tuhannesta normaalipainoisesta joka vuosi noin 2–4 sairastui polven, käden tai lonkan nivelrikkoon. Samaan aikaan tuhannesta lihavasta polven nivelrikkoon sairastui peräti 20 ja käden tai lonkan nivelrikkoon 4. Nivelrikot olivat sitä todennäköisempiä mitä enemmän liikakiloja oli kertynyt.

Espanjalaisten tulokset viittaavat lihavuuden ja nivelrikkojen väliseen yhteyteen ja onkin todennäköistä, että liikakilojen karistaminen voisi auttaa monia välttymään sairastumiselta.

Nivelrikko on yleisin kroonista kipua aiheuttava sairaus ja maailman yleisin nivelsairaus. Nivelrikkoja ei todeta yleensä alle 45-vuotiailla, mutta iän myötä ne yleistyvät huomattavasti. Iän ja ylipainon lisäksi sairastumiselle altistavat vammat, kuormitus sekä nivelten kehityshäiriöt ja perimä.

Tutkimus julkaistiin Arthritis & Rheumatology -lehdessä.

UUTISPALVELU DUODECIM