‹ Takaisin

  |  13.01.2016

Liikunta ehkäisee alaselkäkipuja

Vaikutukset jäävät kuitenkin parhaimmillaankin lyhytaikaisiksi, jos liikunnasta ei tule pysyvää elämäntapaa.

Liikunta ja riittävä opastus voivat ehkäistä alaselkäkipuja ja niiden uusiutumista.

Alaselkäkivut ovat erittäin yleinen ongelma ympäri maailmaa, joten kaikki keinot niiden ehkäisemiseksi ovat tervetulleita. Alaselkäkivut myös usein uusiutuvat ja aiheuttavat runsaasti sairauspoissaoloja.

Nyt julkaistut tulokset perustuvat tuoreeseen meta-analyysiin, jossa yhdistettiin ja analysoitiin 23 alaselkäkipututkimuksen aineistot. Yhteensä tutkimuksiin oli osallistunut runsaat 30 000 potilasta.

Tutkimuksissa selvitettiin monien eri keinojen sopivuutta alaselkäkivun ehkäisyyn, mutta tehokkaaksi osoittautui ainoastaan liikunta. Yhdistettynä potilaan opastukseen liikunta pienensi alaselkäkipujen riskiä noin 50 prosenttia. Myös pelkkä liikunta auttoi välttämään selkäkipuja, tulokset osoittivat.

Pelkkä opastus ei ehkäissyt alaselkäkipuja, kuten eivät myöskään selkätuet tai tukipohjalliset. Liikunnan ja opastuksen yhteisvaikutus sekin hiipui ja pelkän liikunnan vaikutus katosi kokonaan vuoden kuluessa harjoituksista. Näyttääkin siltä, että liikuntaa pitää harrastaa säännöllisesti, jotta alaselkäkivut pysyvät poissa.

Tutkimus julkaistiin Jama Internal Medicine -lehdessä.

Suomessa alle kuusi viikkoa kestäviä alaselkäkipuja hoidetaan pääasiassa tulehduskipulääkkeillä. Yleensä lyhyt sairasloma riittää. Potilaita kannustetaan pysymään liikkeellä, välttämään vuodelepoa ja jatkamaan normaalia elämää kipujen sallimissa rajoissa.

UUTISPALVELU DUODECIM