Tärkeä tiedote   |  14.03.2024  Rikkivaseliinivoidetta syyhyn hoitoon valmistavat apteekit

‹ Takaisin

  |  31.08.2018

Liikunta ehkäisee masennusta

Olet varmasti huomannut liikunnan psyykkiset vaikutukset: mieliala kohoaa, vireys­tila nousee, uni maistuu paremmin ja stressi helpottaa. Tutkimukset osoittavat myös, että liikuntaa harrastavat sairastuvat masennukseen muita harvemmin. Tuore tutkimus vahvistaa näyttöä entisestään ja osoittaa yhteyden koskevan kaikkia iästä riippumatta.

,

Tutkimuksessa yhdistettiin ja analysoitiin uudelleen 49 aikaisemman tutkimuksen aineistot. Tutkimuksiin oli osallistunut yhteensä 270 000 ihmistä eri puolilta maailmaa.

Analyysin perusteella säännöllisesti ja runsaasti liikuntaa harrastavien riski sairastua masennukseen on noin viidenneksen pienempi kuin samanikäisten, jotka eivät harrasta liikuntaa. Yhteys havaittiin kaikissa ikäryhmissä sekä eri puolilla maailmaa.

Noin joka seitsemäs suomalainen sairastuu masennukseen elämänsä aikana. Usein masennus alkaa jonkin kielteisen elämänmuutoksen, kuten avioeron, työttömyyden tai läheisen kuoleman jälkeen. Liikunta paitsi ehkäisee masennusta, myös hoitaa sitä: säännöllisen liikunnan on osoitettu olevan lääkehoidon ja psykoterapioiden veroinen keino ainakin lievempien depressioiden hoidossa.

Lähteet: Uutispalvelu Duodecim, Terveyskirjasto (Duodecim)

Julkaistu: Terveydeksi! 3/2018