Tärkeä tiedote   |  14.03.2024  Rikkivaseliinivoidetta syyhyn hoitoon valmistavat apteekit

‹ Takaisin

  |  22.09.2017

Liikunta lisää aivojen hyvinvointia

Liikunta on ylivertaisin keino lisätä aivojen hyvinvointia, osoittaa Anders Hansenin uutuuskirja Aivovoimaa. Hansen toimii ylilääkärinä Tukholman Karoliinisessa instituutissa.

,

Liikunta kohdistuu moniin eri aivoalueisiin, jotka vaikuttavat niin henkiseen kuin fyysiseen hyvinvointiin. Kuntoilu auttaa stressiin, masennukseen, dementiaan ja ADHD:hen sekä piristää ikääntyneitä aivosoluja.

Hansenin mukaan mikään muu asia ei vaikuta muistiin yhtä merkittävästi kuin kehon liikuttaminen, joka voi jopa nuorentaa aivoja. Liikkuvalla ihmisellä luovuus lisääntyy, oppiminen tehostuu ja asiat painuvat helpommin mieleen.

Juoksuharrastus tai muu säännöllinen liikunta estää stressihormoni kortisolin tason nousua. Stressireaktiot lievenevät, kun keho oppii rasittavasta liikunnasta, ettei stressiin kannata reagoida vahvasti. Hippokampuksen solutuotanto lisääntyy, mikä puolestaan vähentää masennusta.

– Aivot laskevat jokaisen askeleen. Yhteen menoon kannattaa kuitenkin liikkua mieluummin 30 minuuttia kuin 5 minuuttia, mutta aivot huomaavat myös ne 5 minuuttia. Kaikkein parasta on juosta tai liikkua muuten hikeä nostattaen vähintään kolme kertaa viikossa 45 minuuttia kerrallaan. Jos juoksu on liian raskasta, myös kävely on hyvä liikuntamuoto, Hansen opastaa.

Korkealla sykkeellä liikkuvan sydän lyö nopeammin. Siten myös aivot saavat enemmän verta ja sen mukana happea. Samoin aivoille tärkeän BDNF-proteiinin tuotanto lisääntyy pitkällä tähtäimellä.

Hansen kehottaa keskittymään kuntoliikuntaan, jolla on positiivisempia vaikutuksia aivoihin kuin voimaharjoittelulla. Pitkäjänteisyys on tärkeää.

– Jatka, jatka, jatka! Aivojen uuden arkkitehtuurin rakentaminen vie aikaa – kuukausia tai jopa vuosia. Jos jaksat liikkua säännöllisesti pari kertaa viikossa puoli vuotta tai pidempään, muutut varmasti, lääkäri lupaa.

Säännöllinen, pitkään jatkuva liikunta voi jopa hieman kasvattaa otsalohkoa, joka on aivojen kehittynein osa. Liikunnan avulla aivosolujen määrä voi jopa kaksinkertaistua. Tämän parempaa syytä ei voi enää saada liikkeelle lähtemiseen!