Tärkeä tiedote   |  14.03.2024  Rikkivaseliinivoidetta syyhyn hoitoon valmistavat apteekit

‹ Takaisin

  |  19.02.2020   |  UUTISPALVELU DUODECIM   |  INGIMAGE

Lisätyillä sokereilla yhteys naisten unettomuuteen

Tuoreen tutkimuksen mukaan unettomuus on yleisempää naisilla, joiden ruokavaliossa on paljon lisättyjä sokereita, tärkkelystä ja vaaleaa prosessoitua viljaa. Tutkimustulokset vihjaavat, että ruokavalion muutokset voisivat auttaa unettomuuden ehkäisyssä ja hoidossa.

,

Paljon lisättyjä sokereita ja ns. huonoja hiilihydraatteja sisältävä ruokavalio voi olla yksi unettomuuden aiheuttaja naisilla. Ruokavaliomuutokset voisivatkin auttaa paitsi unettomuuden ehkäisyssä myös sen hoidossa, tuoreet tutkimustulokset vihjaavat.

Tulosten perusteella unettomuus on yleisempää naisilla, joiden ruokavaliossa on paljon lisättyjä sokereita, tärkkelystä ja vaaleaa prosessoitua viljaa. Tällaista ruokavaliota noudattavat myös alkoivat kärsiä unettomuudesta seurannan aikana muita todennäköisemmin.

Uniongelmia oli muita vähemmän naisilla, jotka söivät säännöllisesti hedelmiä, kasviksia, täysjyväviljoja ja muita ruokia, joissa on runsaasti ravintokuituja.

Jos yhdysvaltalaistutkijoiden havainnot varmistetaan lisätutkimuksissa, unettomuuden kanssa kamppailevat voisivat saada apua ruokavalion muutoksista. Huonojen hiilihydraattien vähentäminen ja niiden korvaaminen täysjyväviljalla ja kuitupitoisilla ruoilla on muutenkin hyväksi terveydelle.

Tutkimus julkaistiin American Journal of Clinical Nutrition -lehdessä. Siihen osallistui 78 000 vaihdevuodet ylittänyttä yhdysvaltalaisnaista, joiden ruokavalio ja unettomuusoireet kartoitettiin tutkimuksen alussa sekä kolmivuotisen seurannan päätteeksi.

Uutispalvelu Duodecim