Tärkeä tiedote   |  14.03.2024  Rikkivaseliinivoidetta syyhyn hoitoon valmistavat apteekit

‹ Takaisin

  |  23.01.2015

Löhöily terveysriski myös liikuntaa harrastaville

Vähäinen liikunta ja löhöily ovat tunnettuja terveysriskejä, mutta iltansa television edessä makaavat saattavat suurentaa mm. sydänoireiden vaaraansa, vaikka harrastaisivat säännöllisesti liikuntaa.

Tutkijoiden havainto on mielenkiintoinen, sillä se viittaa pitkien fyysisesti passiivisten aikojen olevan haitaksi riippumatta liikuntaharrastuksista.

Tulokset perustuvat yli 40 aikaisemman tutkimuksen aineistoihin. Kun aineistot yhdistettiin ja analysoitiin uudelleen, paljon päivästään fyysisesti passiivisina viettävät sairastuivat diabetekseen, sydän- ja verisuonitauteihin ja syöpään sekä menehtyivät seurannan aikana todennäköisemmin kuin osallistujat, jotka käyttivät vähemmän aikaansa fyysisesti passiivisiin toimiin.

Havaitut yhteydet olivat voimakkaampia osallistujilla, jotka eivät harrastaneet liikuntaa, mutta yhteydet todettiin myös liikunnallisilla osallistujilla.

Tutkijoiden tulokset tukevat aikaisempia havaintoja fyysisesti passiivisen elämäntavan haitallisuudesta, mutta osoittavat löhöilyn haittojen ulottuvan myös liikuntaa harrastaviin. Vaikuttaakin siltä, että terveysriskejään pienentävien kannattaisi sekä lisätä liikkumista ja että vähentää löhöilyä.

Tutkimus julkaistiin Annals of Internal Medicine -lehdessä.

UUTISPALVELU DUODECIM