Tärkeä tiedote   |  14.03.2024  Rikkivaseliinivoidetta syyhyn hoitoon valmistavat apteekit

‹ Takaisin

  |  11.01.2021   |  UUTISPALVELU DUODECIM   |  INGIMAGE

Masennus lapsuudessa altistaa monille sairauksille

Ruotsalaistutkimuksen mukaan lapsuusiän masennuksella on myöhemmin elämässä yhteys muun muassa unihäiriöihin, tyypin 2 diabetekseen, hepatiitteihin sekä munuais- ja maksasairuksiin.

,

Lapsena tai nuorena masennusta poteneet sairastuvat lukuisiin fyysisiin sairauksiin selvästi muita ikätovereitaan todennäköisemmin. Osin yhteydet johtuvat muista mielenterveyden ongelmista ja päihteiden käytöstä.

Tiedot käyvät ilmi suuresta ruotsalaistutkimuksesta, jossa rekisterien avulla seurattiin yli 1,5 miljoonaa ruotsalaispoikaa ja -tyttöä, joista 37 000 oli sairastunut masennukseen 5–19-vuotiaana. Seurannan päättyessä he olivat 17–31-vuotiaita.

Analyysin perusteella masennusta poteneet olivat suurentuneessa vaarassa sairastua 66 sairauteen. Tutkimuksessa tarkasteltiin 69 eri sairautta. Näitä olivat muun muassa unihäiriöt, tyypin 2 diabetes, hepatiitit sekä munuais- ja maksasairaudet. Myös vammautumiset ja etenkin itseaiheutetut vammat olivat heillä yleisempiä. Myös riski menehtyä seurannan aikana oli masennusta poteneilla suurentunut.

Masennusta lapsena poteneet naiset sairastuivat etenkin virtsateiden, hengitysteiden ja ruoansulatuskanavan infektioihin ja heillä oli myös paljon vammautumisia. Miehillä oli runsaasti muun muassa lihavuutta, keliakiaa, ihottumia sekä kilpirauhasen ja sidekudosten sairauksia.

Osittain yhteydet selittyivät muilla mielenterveysongelmilla ja etenkin päihteiden käytöllä ja ahdistuksella, mutta suurentuneet riskit näkyivät senkin jälkeen, kun ne huomioitiin analyysissa.

Tutkijat pitävät tuloksia huolestuttavina, mutta huomauttavat, ettei heidän aineistostaan voinut päätellä johtuivatko kaikki sairaudet vain ja ainoastaan masennuksesta vai onko niillä ja masennuksella yhteisiä aiheuttajia. Joka tapauksessa tulokset korostavat nuorten masennuspotilaiden hoidon tärkeyttä. Nuorille olisi myös hyvä tehdä laaja terveystarkastus, jotta mahdolliset fyysiset sairaudet huomattaisiin ajoissa.

Tutkimusten mukaan masennusta potee vajaa prosentti alle 8-vuotiaista, 3 prosenttia alle 13-vuotiaista ja 6 prosenttia 14–18-vuotiaista.