Tärkeä tiedote   |  14.03.2024  Rikkivaseliinivoidetta syyhyn hoitoon valmistavat apteekit

‹ Takaisin

  |  28.10.2015

Matkaripulia hoitava voi tuoda superbakteerin kotimaahan

Matkaripulin hoitaminen antibiooteilla voi edistää lääkkeille vastustuskykyisten superbakteerien leviämistä, osoittaa tuore suomalaistutkimus.

Yli 300 miljoonaa matkailijaa vierailee vuosittain alueilla, joissa hygienian taso on alhainen. Noin viidennes heistä palaa kotimaahansa mukanaan lääkkeille vastustuskykyinen suolistobakteeri.

– Riski lääkkeille vastustuskykyisen suolistobakteerin saamiseen kasvaa huomattavasti, jos matkailija sairastuu ripuliin ja erityisesti jos hän hoitaa sitä antibiooteilla, kertoo tutkimusta johtanut infektiolääkäri, dosentti Anu Kantele HYKS:n infektioklinikasta.

Antibioottien vastustuskyvyn lisääntyminen on yksi merkittävimmistä modernin terveydenhuollon uhkakuvista. Kanteleen mukaan matkailijoiden tulisi suhtautua nykyistä suuremmalla varauksella tarpeettomaan anti­bioottien käyttöön.

Ripulin hoidossa antibiootti ei useinkaan ole tarpeen, vaan tärkeintä on riittävä nesteytys. Oireita voidaan tarvittaessa lievittää tilapäisesti ei-antibioottisilla ripulilääkkeillä, kuten pienellä määrällä apteekeissa myytävää loperamidia. Korkea kuume, vakava kuivuminen ja verinen uloste ovat oireita, joiden takia on syytä kääntyä lääkärin puoleen.

Lähde: Helsingin yliopisto

JENNI JUNTUNEN