Tärkeä tiedote   |  14.03.2024  Rikkivaseliinivoidetta syyhyn hoitoon valmistavat apteekit

‹ Takaisin

  |  18.03.2016

Metabolinen oireyhtymä voi altistaa muistin heikkenemiselle

Vyötärölihavuudesta, poikkeavasta glukoosi- ja rasva-aineenvaihdunnasta sekä kohonneesta verenpaineesta kärsivät saattavat tuoreen tutkimuksen mukaan sairastua muita herkemmin dementiaa lievempään muistin ja muiden kognitiivisten mielentoimintojen heikentymään.

Heikentymä usein etenee myös varsinaiseksi dementiaksi, tulokset osoittavat.

Jama Neurology -lehden julkaisemat tulokset perustuvat runsaan 1 500 keskimäärin 65-vuotiaan kiinalaisen seurantaan. Seuranta kesti pisimmillään kymmenen vuotta.

Terveisiin verrattuna kognitiivisten mielentoimintojen heikentymä kehittyi metabolista oireyhtymää poteville lähes 50 prosenttia todennäköisemmin. Vyötärölihavuuteen ja kolesteroliongelmiin liittyi melkein yhtä suuri sairastumisriski.

Kaikkein suurin riski todettiin kuitenkin tyypin 2 diabetesta sairastavilla, joille kognitiivinen heikentymä kehittyi lähes kolme kertaa todennäköisemmin kuin terveille.

Samat seikat ennakoivat myös kognitiivisen heikentymän etenemistä varsinaiseksi dementiaksi. Metabolista oireyhtymää poteville niin kävi yli neljä kertaa todennäköisemmin kuin terveille. Myös muut sydänriskitekijät ja diabetes ennakoivat oireiden etenemistä, tulokset osoittivat.

Kiinalaisten tulokset vahvistavat näyttöä muistisairauksien sekä metabolisen oireyhtymän, diabeteksen ja muiden sydänriskitekijöiden yhteydestä.

Metabolinen oireyhtymä tarkoittaa tilaa, jossa yhdistyvät vyötärölihavuus, poikkeava glukoosi- ja rasva-aineenvaihdunta sekä kohonnut verenpaine. Siihen liittyy suurentunut sydän- ja verisuonisairauksien, tyypin 2 diabeteksen ja yleisen kuolleisuuden riski. Metabolista oireyhtymää potee joka kolmas keski-ikäinen suomalainen.

UUTISPALVELU DUODECIM