Tärkeä tiedote   |  14.03.2024  Rikkivaseliinivoidetta syyhyn hoitoon valmistavat apteekit

‹ Takaisin

  |  31.08.2018

Miten flunssa tarttuu?

Flunssavirukset leviävät helposti ihmisestä toiseen syksyllä, kun pakkaudumme työpaikoille, kouluihin ja päiväkoteihin. Paras keino välttää flunssa on pitää sormi poissa sieraimesta.

,

1. Kosketus

Flunssa tarttuu, kun virus pääsee kosketuksiin nenän limakalvojen kanssa. Flunssaviruksia on runsaasti sairastuneen räässä. Kun kättelet nuhanenää, virukset kulkeutuvat herkästi omiin käsiisi. Jos kättelyn jälkeen hieraiset silmiäsi tai näpläät nenääsi, virukset ovat jo matkalla määränpäähänsä: nenäsi limakalvoille.

2. Epäsuora kontakti

Kosketuksen lisäksi flunssa­virukset tarttuvat epäsuorassa kontaktissa esimerkiksi ovenkahvoista, hanoista, hissin napeista ja leluista. Yleisin flunssavirus, rinovirus, menettää pinnoilla tartuttamiskykynsä melko nopeasti, muut virukset ovat sitkeämpiä.

3. Pärskiminen

Flunssavirukset tarttuvat myös ilmateitse pisaratartuntana sairastuneen aivastaessa tai niistäessä. Virukset eivät kuitenkaan kulje kauas pärskijästä – ne yltävät vain metrin tai kahden päähän.

2m

Flunssavirukset leviävät aerosolipisaroina ilmaan, kun sairastunut aivastaa tai yskii, mutta eivät juuri etene paria metriä kauemmas.

Huom!

Flunssapotilas alkaa tartuttaa jo ennen oireiden alkamista. Paras tapa vältellä flunssaa on huolellinen käsien pesu ja pitäytyminen nenän ja silmien koskettelusta.

Lähde: Terveyskirjasto (Duodecim)
Kuva: Pexels

Julkaistu: Terveydeksi! 3/2018

Lisää tietoa

Osaatko pestä kädet?

  1. Poista sormukset, korut ja kellot pesun ajaksi.
  2. Kostuta kädet lämpimällä vedellä.
  3. Ota käsiin nestesaippuaa.
  4. Hiero kämmeniä yhteen noin 20 sekuntia.
  5. Pese huolellisesti myös kämmenien selkäpuolet, sivustat, ranteet, sormien välit sekä kynsien ja sormusten alustat.
  6. Huuhtele kädet puhtaiksi. Kuivaa kädet huolellisesti puhtaaseen kertakäyttöiseen käsipyyhkeeseen.
  7. Sulje hana siten, että suojaat puhtaita käsiä esimerkiksi käsipyyhkeellä.


Lähde: Evira