Tärkeä tiedote   |  14.03.2024  Rikkivaseliinivoidetta syyhyn hoitoon valmistavat apteekit

‹ Takaisin

  |  25.01.2018

Monivitamiinit ja foolihappo saattavat pienentää autismikirjon riskiä

Ennen raskautta ja sen aikana foolihappolisää tai monivitamiinivalmisteita käyttäneiden lapset saivat autismidiagnoosin noin 40–70 prosenttia epätodennäköisemmin.

,

Raskautta ennen ja raskauden aikana foolihappolisiä tai monivitamiinivalmisteita syövien lapsilla todetaan jonkin verran tavallista vähemmän autismikirjon häiriöitä, tuore tutkimus osoittaa.

Yhteys havaittiin seuraamalla 45 000 israelilaislasta syntymästä kymmenvuotiaaksi.

Seurannan aikana autismikirjon häiriö todettiin 1,3 prosentilla eli 570 lapsella, mutta diagnoosit eivät jakautuneet tasaisesti.

Kun analyysissa huomioitiin monivitamiinivalmisteiden ja foolihappolisien käyttö ennen raskautta ja sen aikana, valmisteita käyttäneiden lapset saivat diagnoosin noin 40–70 prosenttia epätodennäköisemmin.

Foolihapon tiedetään vähentävän synnynnäisiä hermostoputken sulkeutumishäiriöitä ja monivitamiinivalmisteet on yhdistetty pienempään synnynnäisten sydämen epämuodostumien riskiin. Onkin uskottavaa, että ne voisivat vaikuttaa myös autismikirjon häiriöiden syntyyn.

Nyt julkaistu tutkimus ei kuitenkaan voi sulkea pois mahdollisuutta, että vitamiinien ja foolihappolisien lisäksi muutkin seikat ovat voineet vaikuttaa tuloksiin. Myös perimällä on suuri merkitys autismikirjossa, tutkimuksista tiedetään.

Autismi on yleensä alle kolmevuotiaana ilmenevä aivojen kehityshäiriö, joka mm. vaikeuttaa ilmeiden ja eleiden ja niillä välitettävien tunteiden tulkitsemista.

Pelkän autismin sijaan nykyään puhutaan laajemmin autismikirjosta, johon lukeutuvat muun muassa Aspergerin oireyhtymä ja epätyypilliset autismin muodot. Autismikirjon häiriö on noin yhdellä sadasta.

Tutkimus julkaistiin JAMA Psychiatry -lehdessä.

UUTISPALVELU DUODECIM

Kuva: Pexels