‹ Takaisin

  |  08.12.2015

Normaalipaino ei riitä, jos vyötäröllä ylimääräistä

Vyötärölihavuuteen liittyvät riskit ovat jopa suurempia kuin varsinaiseen ylipainoon ja lihavuuteen liittyvät, tuore tutkimus osoittaa.

Vyötärölle kertyneet liikakilot ovat siis merkittävä terveysriski myös normaalipainoisille.

Tulokset perustuvat 15 000 NHANES III -tutkimukseen osallistuneen 18–90-vuotiaan terveystietoihin. Tutkimus toteutettiin vuosina 1988–1994.

Tutkijat havaitsivat, että riski kuolla tutkimuksen aikana oli suurin niillä osallistujilla, jotka olivat normaalipainoisia, mutta vyötäröltään lihavia. Heidän kuolleisuutensa oli noin kaksi kertaa suurempaa kuin vyötäröltään hoikkien normaalipainoisten tai pelkän painoindeksin perusteella ylipainoisten tai lihavien.

Yhteydet havaittiin miehillä ja naisilla, mutta naisilla yhteydet olivat heikompia. Naisilla vyötärölihavuuteen liittyi vain noin 30–50 prosenttia suurempi riski menehtyä seurannan aikana.

Vyötärölihavuudesta puhutaan, kun vyötärön ympärysmitta on naisella yli 90 cm ja miehellä yli 100 cm. Suomessa nämä kriteerit täyttää ainakin kolmannes yli 30-vuotiaista.

Vyötärölihavuus tarkoittaa ylipainon kertymistä keskivartaloon, missä suuri osa rasvasta kertyy vatsaontelon sisään niin sanotuksi viskeraaliseksi rasvaksi. Vyötärölihavuus altistaa mm. diabetekselle, verenpainetaudille, sydänsairauksille ja uniapnealle.

Tutkimus julkaistiin Annals of Internal Medicine -lehdessä.

UUTISPALVELU DUODECIM