Tärkeä tiedote   |  14.03.2024  Rikkivaseliinivoidetta syyhyn hoitoon valmistavat apteekit

‹ Takaisin

  |  18.05.2017

Omega-3-rasvat eivät auta muistisairauksien ehkäisyssä

Terveellisellä ruokavaliolla, liikunnalla ja aivojumpalla ei myöskään ollut vaikutusta, havaittiin tuoreessa kolmen vuoden seurantatutkimuksessa.

,

Muisti ja muut kognitiiviset mielentoiminnot eivät pysy pitempään kunnossa omega-3-rasvahappolisiä syömällä myöskään vanhuksilla, jotka syövät muutenkin terveellisesti, lisäävät liikuntaa ja tekevät aivojumppaa.

Tiedot käyvät ilmi tuoreesta tutkimuksesta, jossa 1 500 yli 70-vuotiasta satunnaistettiin kolmeksi vuodeksi neljään eri ryhmään.

Kahdessa ryhmässä osallistujat saivat monipuolisen liikunta-, aivojumppa- ja ravitsemusohjelman lisäksi joko omegarasvoja tai lumevalmistetta ja kahdessa vain omegarasvoja tai lumetta.

Tutkimuksen alussa osallistujilla ei ollut dementiaa, mutta he kokivat muistinsa hieman heikentyneen.

Osallistujien muistia ja muita kognitiivisia mielentoimintoja testattiin usealla eri testillä tutkimuksen alussa ja uudelleen kolmivuotisen seurannan lopussa, jotta tutkijat näkisivät kuinka nopeasti tai hitaasti osallistujien mielentoiminnot heikkenivät.

Tutkijat olettivat ryhmien välille ilmaantuvan eroja, mutta tulosten perusteella osallistujien testituloksissa ei ollut käytännössä lainkaan eroja.

Havainnot viittaavat siihen, ettei omega-3-rasvahappovalmisteilla todennäköisesti ole sijaa muistisairauksien ehkäisyssä. Samalla vaikuttaisi myös siltä, etteivät muutkaan tässä tutkimuksessa käytetyt keinot toimi ainakaan kolmessa vuodessa.

On kuitenkin mahdollista, että vaikutuksia ilmaantuisi pitemmässä seurannassa, sillä aiemmissa tutkimuksissa terveellisten elämätapojen on havaittu pienentävän dementiariskiä.

Tutkimus julkaistiin Lancet Neurology -lehdessä.

Suomessa muisti ja muut kognitiiviset toiminnot ovat lievästi heikentyneet arviolta 120 000 henkilöllä. Suurin piirtein yhtä monella on jonkinasteinen dementia.

UUTISPALVELU DUODECIM