Tärkeä tiedote   |  14.03.2024  Rikkivaseliinivoidetta syyhyn hoitoon valmistavat apteekit

‹ Takaisin

  |  14.02.2017

Optimistinainen elää pitempään

Positiivinen elämänasenne voi tuoreen tutkimuksen mukaan pidentää naisen elinikää. Havainto vahvistaa tutkimusnäyttöä optimismin lukuisista terveyshyödyistä.

Tiedot käyvät ilmi yhdysvaltalaistutkimuksesta, jossa optimismin yhteyksiä kuolleisuuteen tarkasteltiin seuraamalla 70 000 naista vuosina 2006–2012. Naisten elämänasennetta ja terveyttä oli selvitetty jo vuonna 2004.

Positiivisen ja optimistisen elämäntavan omaksuneiden riski menehtyä seurannan aikana oli tulosten perusteella noin kolmanneksen pienempi kuin naisten, jotka olivat vähiten optimistisia. Yhteys havaittiin riippumatta naisten sosiaalisesta ja taloudellisesta asemasta, mutta se heikkeni selvästi, kun analyysiin otettiin mukaan elämäntavat ja terveyskäyttäytyminen.

Tulokset osoittavat optimistien todennäköisesti elävän muita pitempään, ja luultavimmin tämä johtuu elintavoista. Tulevaisuutensa valoisana näkevät pitävät itsestään huolta paremmin kuin synkemmin elämään suhtautuvat, tuloksista voi päätellä. Elämänasenteet ja mieliala voivat myös vaikuttaa siihen, miten hyvin potilas noudattaa lääkityksiään tai hakeutuu hoitoon uusien oireiden vuoksi.

Tutkimus julkaistiin American Journal of Epidemiology -lehdessä.

UUTISPALVELU DUODECIM