Tärkeä tiedote   |  14.03.2024  Rikkivaseliinivoidetta syyhyn hoitoon valmistavat apteekit

‹ Takaisin

  |  14.11.2016

Osaatko auttaa diabeetikkoa sairauskohtauksessa?

On hengenvaarallinen harhaluulo, että diabeetikko tarvitsisi sairauskohtauksessa insuliinia. Älä koskaan pistä diabeetikkoon insuliinia.

Yleisin diabeetikon sairauskohtaus johtuu liian alhaisesta verensokerista, hypoglykemiasta. Insuliini laskee verensokeria eikä se siksi ole diabeetikon ensiapu. Liian suuri insuliiniannos voi aiheuttaa aivovaurion tai kuoleman.

Hypoglykemiassa diabeetikko tarvitsee sokeria. Mikä tahansa sokeripitoinen syötävä tai juotava käy ensiavuksi. Esimerkiksi sokerilliset juomat, karamellit, hedelmät ja hunaja ovat toimivia ensiapuja. Voit tarjota esimerkiksi jotakin seuraavista annoksista:

  • 4–8 palaa sokeria tai rypälesokeria (Siripiri, Dexal)
  • lasillinen (1–2 desilitraa) täysmehua tai sokerillista virvoitusjuomaa
  • keskikokoinen hedelmä
  • purkki tai puikko jäätelöä
  • ruokalusikallinen hunajaa, 1–2 ruokalusikallista rusinoita
  • muuta nopeasti syötävää sokeripitoista.

Elleivät oireet helpotu noin 10 minuutissa, on otettava toinen annos.

Jos verensokeri laskee edelleen, diabeetikko voi menettää tajuntansa. Tajunnan menetykseen voi liittyä kouristuksia. Tajuttoman suuhun ei pidä laittaa mitään. Tarkista, että tajuttoman hengitys kulkee vapaasti, käännä kylkiasentoon ja soita 112.

Tajuttoman henkilön auttaminen on aina tärkeää. Et voi koskaan olla varma, että tajuttomuus ei johdu sairauskohtauksesta. Myös päihtyneellä tajuttomalla voi olla sairauskohtaus ja hän voi olla hengenvaarassa.

Hypoglykemian tunnistamisesta kampanjoiminen on osa Maailman diabetespäivää, jota vietetään joka vuosi 14. marraskuuta. Suomessa Maailman diabetespäivää on vietetty ensimmäisestä kerrasta, vuodesta 1991 lähtien.

Maailman diabetespäivää vietetään yli 400 paikassa ympäri Suomen. Monien diabetesyhdistysten ja diabeteksen hoitopaikkojen lisäksi yli 300 apteekkia osallistuu Maailman diabetespäivän viettoon.

TIINA KUOSA

Tiedätkö, mikä on diabeetikon hypoglykemia? Osaatko auttaa? >