Tärkeä tiedote   |  14.03.2024  Rikkivaseliinivoidetta syyhyn hoitoon valmistavat apteekit

‹ Takaisin

  |  19.10.2021   |  TARU VANHALA   |  INGIMAGE

Pandemia vähensi lasten lääkkeiden käyttöä

Alle 12-vuotiaiden antibioottien ja astmalääkkeiden kulutus väheni huomattavasti koronarajoitusten aikana. Antibioottihoitojen määrä laski puoleen verrattuna vuoteen 2019.

,

Kelan avoimeen rekisteritietoon perustuvassa tutkimuksessa selvitettiin alle 12-vuotiaille lapsille apteekeista toimitettujen antibiootti- ja astmalääkereseptien määrä Suomessa vuosilta 2019 ja 2020.

Pandemiarajoitusten aikana alle 12-vuotiaat lapset sairastivat vähemmän tavallisia hengitystieinfektioita, mikä näkyi vähentyneenä lääkkeiden kulutuksena. Antibioottihoitojen määrä laski noin 55 prosentilla ja astmalääkkeiden kulutus noin 20 prosentilla verrattuna vuoteen 2019. Lääkkeiden käytön vähenemisestä aiheutui noin 3,4 miljoonan euron säästö.

Vähentynyt antibioottien käyttö koski kaikkia antibioottiryhmiä ja kaikenikäisiä lapsia. Eniten, yli 60 prosenttia, väheni makrolidiryhmän antibioottien käyttö 0-5-vuotiailla ja pienin eli 31 prosentin vähenemä oli kefalosporiiniryhmän antibioottien käytössä 6–12-vuotiailla.

Astmalääkkeissä suurin eli 35 prosentin vähenemä oli lyhytvaikutteisten keuhkoputkia avaavien lääkkeiden kulutuksessa 0–5-vuotiailla.

Antibiootti- ja astmalääkereseptien toimittaminen vähentyi eniten vuoden 2020 toisella neljänneksellä ja vähenemä säilyi vuoden 2020 loppuun, vaikka lasten käyntien määrä perusterveydenhuollossa palasi entiselle tasolle.

- Pandemiarajoitusten aiheuttama muiden infektioiden vähentyminen näkyy selvästi lasten tarvitsemien antibioottien ja astmalääkkeiden kulutuksessa. Merkittävän taloudellisen säästön lisäksi lapset ovat infektioiden suhteen voineet paremmin ja altistuneet vähemmän lääkkeiden sivuvaikutuksille. Vaikka pandemia-aika on ollut monin tavoin raskasta, varsinkin pienimmille lapsille se on tuonut myös jotain hyvää. Toivottavasti opimme tästä jotain tulevaisuutta varten ja suojelemme kaikkein nuorimpia lapsia infektioilta jatkossakin, Itä-Suomen yliopiston lastentautien professori Marjo Renko toteaa.