Tärkeä tiedote   |  14.03.2024  Rikkivaseliinivoidetta syyhyn hoitoon valmistavat apteekit

‹ Takaisin

  |  09.12.2016

Paperiresepti jää historiaan – lääkemääräys muuttuu sähköiseksi vuonna 2017

Vuoden 2017 alusta lähtien lääkärit laativat kaikki lääkemääräykset sähköisesti.

Lääkäri voi antaa reseptin kirjallisesti tai puhelimitse enää vain poikkeustilanteissa – esimerkiksi silloin, kun sähköisen reseptin laatiminen ei onnistu teknisen häiriön vuoksi.

Sähköinen resepti on lääkemääräys, jonka lääkäri laatii ja allekirjoittaa sähköisesti. Se tallennetaan Kelan ylläpitämään keskitettyyn tietokantaan, jota kutsutaan Reseptikeskukseksi. Valtakunnallinen Reseptikeskus sisältää kaikki sähköiset reseptit ja apteekkien niihin tekemät toimitusmerkinnät.

Sähköisen reseptin olennaisin ero paperiseen reseptiin on se, että asiakas voi hakea lääkkeensä mistä tahansa apteekista huolehtimatta reseptin mukanaolosta. Resepti on aina tallessa Reseptikeskuksessa. Myös lääkitysturvallisuus paranee, sillä lääkäri, proviisori tai farmaseutti voi tarvittaessa tarkistaa Reseptikeskuksesta asiakkaan suostumuksella tämän kokonaislääkityksen arvioidessaan esimerkiksi lääkkeiden haitallisia yhteisvaikutuksia ja päällekkäisyyksiä.

Tammikuun 2017 alusta myös reseptien voimassaoloaika pitenee vuodesta kahteen vuoteen. Muutoksen taustalla on pyrkimys vähentää työaikaa, jota lääkärit käyttävät reseptien uusimiseen. Muutos ei koske huumausainelääkkeiden eikä pääasiassa keskushermostoon vaikuttavien lääkkeiden lääkemääräyksiä.

JENNI JUNTUNEN