Tärkeä tiedote   |  14.03.2024  Rikkivaseliinivoidetta syyhyn hoitoon valmistavat apteekit

‹ Takaisin

  |  23.04.2015

Parasetamoli todennäköisesti tehoton alaselkä- ja niskakipuihin

Parasetamoli-kipulääkettä suositellaan alaselän ja niskan kiputiloihin, mutta tuoreen tutkimuksen perusteella parasetamoli ei todennäköisesti lievitä niitä.

Polven ja lonkan nivelrikkoihin parasetamoli tehoaa paremmin, mutta tällöinkin teho jää pieneksi.

British Medical Journalissa julkaistut tulokset perustuvat 13 satunnaistetun tutkimuksen aineistoihin, ja niiden perusteella niska- ja alaselkäpotilailla lyhytkestoinen parasetamolilääkitys ei lievitä kipuja eikä paranna toimintakykyä tai elämänlaatua.

Polven tai lonkan nivelrikosta kärsiviä parasetamoli auttoi paremmin, mutta tällöinkin teho jäi vaatimattomaksi eikä ole varmaa riittääkö se käytännössä vähentämään potilaiden oireita.

Parasetamolia suositellaan monien kiputilojen hoitoon, koska sitä pidetään turvallisempana kuin muita yleisiä kipulääkkeitä. Nyt julkaistujen ja aikaisempien tutkimusten perusteella vaikuttaa kuitenkin siltä, että parasetamoli ei todennäköisesti auta alaselkäpotilaita ainakaan, jos lääkitys on lyhytkestoinen. Analysoidut tutkimukset olivat laadukkaita ja hyvin tehtyjä, joten tulokset kannattaa ottaa vakavasti.

Suomessa arviolta kahdeksan aikuista kymmenestä potee alaselkäkipuja elämänsä aikana. Suuri osa tapauksista paranee itsestään, mutta osa edellyttää lääkärin hoitoa. Alaselän kivut ovat yleisimpiä työkyvyttömyyden ja sairauspoissaolojen aiheuttajia.

UUTISPALVELU DUODECIM