‹ Takaisin

  |  03.11.2016

Passiivinen tupakointi vahingollista lapsen sydämelle ja verisuonille

Aiemmin passiivinen tupakointi on yhdistetty myös lasten astmaan, keuhkokuumeisiin, nuhaan, yskään ja keuhkotoiminnan heikentymiseen.

Passiivinen tupakointi altistaa lapset sydän- ja verisuonitaudeille ja monille muille sairauksille. Tuoreen katsauksen mukaan riskit ovat kiistattomat.

AHA:n eli Yhdysvaltojen sydänyhdistyksen tekemässä tutkimuskatsauksessa koottiin yhteen kaikki saatavilla oleva tutkimusnäyttö passiivisen tupakoinnin vaikutuksista lasten sydän- ja verisuoniterveyteen.

Tutkimusten perusteella passiivinen tupakansavulle altistuminen muun muassa vahingoittaa lapsen verisuonten sisäpintoja ja jäykistää valtimoita, mitkä kummatkin suurentavat myöhempää riskiä sairastua sydän- ja verisuonitauteihin. Vaikutukset ovat sitä voimakkaampia mitä enemmän ja pitempään lapsi altistuu.

Aiemmissa tutkimuksissa passiivinen tupakointi on yhdistetty myös lasten astmaan, keuhkokuumeisiin, nuhaan, yskään ja keuhkotoiminnan heikentymiseen. Myös oppimisvaikeudet ja korvatulehdukset saattavat lisääntyä tupakka-altistuksen takia.

Vaikka näyttö passiivisen tupakoinnin haitoista on selvää, hyvin monet lapset altistuvat tupakansavulle etenkin kotonaan. Tupakoivien vanhempien pitäisikin vähintään lopettaa tupakointi kotona ja lasten läheisyydessä.

Katsaus julkaistiin Circulation-lehdessä.

UUTISPALVELU DUODECIM